Top 5 mituri despre aparatul dentar

Posted by Alin Marinescu on Saturday, October 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru aparat dentar

Desi in cabinetul medicului specialist ortodont ajung astazi pacienti din ce in ce mai bine informati, inca mai persista, uneori privite in gluma, alteori luate foarte mult in serios, o serie de mituri legate de aparatele dentare (bracketuri).

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, a vorbit pentru Ziare.com despre cateva dintre ele si care este adevarul din spatele lor:

1. Bracketurile vor declansa senzorul detectorului de metale - FALS!

Aparatul dentar nu va declansa alarma pe aeroport, asa ca orice persoana care urmeaza tratament ortodontic poate calatori fara probleme cu avionul. Aceasta temere este nejustificata cu atat mai mult cu cat mare parte dintre adulti au lucrari dentare care contin chiar mai mult metal decat braketurile.

2. Bracketurile metalice cresc riscul de a fi lovit de fulger - FALS!

Nu va ingrijorati, nu exista niciun risc in aceasta privinta, ci doar motiv de gluma din partea prietenilor.

3. Este periculos sa faci o analiza RMN cand ai aparat dentar - FALS!

Bracketurile metalice si sarmele aparatului nu contin fier pentru a putea fi atrase si desprinse de campul magnetic (cu atat mai putin bracketurile de ceramica sau safir).

4. Aparatul dentar este eficient doar la copii - FALS!

Este adevarat ca oasele mai maleabile ale copilului permit deplasarea mai rapida a dintilor si pozitionarea maxilarelor, dar aparatul dentar este eficient si la adulti. Ba mai mult, in unele cazuri tratamentul ortodontic evolueaza mult mai bine la adulti datorita constiinciozitatii si ambitiei de care acestia dau dovada.

5. Nu voi mai putea canta la instrumente de suflat - FALS!

Tratamentul ortodontic nu va impiedica pacientul sa practice hobby-urile sau sporturile preferate, insa va fi nevoie sa acorde o atentie suplimentara odata cu purtarea aparatului dentar. In cazul instrumentelor de suflat, vor fi suficiente o mica ajustare a pozitiei instrumentului si putin exercitiu pentru a nu se sesiza nici o modificare a sunetului si pentru ca buzele sa nu fie presate peste bracketuri.

Inainte de orice situatie noua in care urmeaza sa fim pusi, avem o multime de nelamuriri sau idei preconcepute. Discutia cu un medic specialist le va lamuri pe toate, ajutandu-ne sa avem o imagine corecta si sa putem lua cea mai buna decizie pentru sanatatea noastra.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: top 5 mituri despre aparatul dentar