Top 10 probleme de sanatate la copiii din Romania

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 28, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil bolnav

In nutritie nu exista mode si trenduri. Nutritia este o stiinta, deci presupune informarea din surse competente – validate de medicii specialisti, intelegerea si aplicarea in practica. Situatia alarmanta privind obezitatea, bolile metabolice si cele cardiovasculare – rezultat al schimbarilor semnificative in modul de viata modern, arata ca aceasta stiinta trebuie integrata in sistemul de educatie. Cu cat mai devreme, in copilarie, cu atat mai bine, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice.

Din 1980, potrivit datelor OMS, numarul persoanelor obeze s-a dublat. Excesul ponderal si obezitatea reprezinta al cincilea factor de risc in mortalitatea la nivel global. in Europa, obezitatea reprezinta o importanta problema de sanatate publica. 1 din 3 copii cu varste intre 6 si 9 ani este supraponderal sau obez si 60% dintre acestia vor deveni adulti supraponderali sau obezi. Excesul ponderal si obezitatea sunt implicate in peste 44% dintre problemele cauzate de diabet, de peste 23% dintre cele provocate de bolile ischemice cardiace si de 7 - 41% dintre problemele cauzate de diverse forme de cancer. 

In Romania, conform datelor publicate de Institutul National de Sanatate Publica, in 2015-2016, in populatia de copii prescolari si scolari din Romania, obezitatea de cauza neendocrina, hipotrofia ponderala si staturala, sechelele de rahitism, anemia prin carenta de fier figureaza in top 10 probleme de sanatate publica. Obezitatea ocupa locul 2 din top. Toate aceste probleme au legatura cu alimentatia copiilor, iar alimentatia sanatoasa reprezinta un factor important in preventia lor. Copiii si adolescentii obezi au un risc crescut de probleme articulare, apnee de somn, probleme de integrare sociala si psihologice, stima de sine scazuta. Copilul obez are risc ridicat de a deveni adult obez.  

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: top 10 probleme de sanatate la copiii din romania