Top 10 alimente care te ajută să scapi de constipaţie

Posted by Alin Marinescu on Sunday, January 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru Top 10 alimente care te ajută să scapi de constipaţie

Prin constipație se înțelege eliberarea rară a scaunelor, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână, însoțită de dureri abdominale sau de balonare.

Problemele apar când alimentația este bogată în carne, produse de patiserie și brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe și cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică.

Iată care sunt alimentele care te ajută să scapi de constipație!

Zmeura
Deși este un fruct de mici dimensiuni, zmeura este o adevărată ,,bombă'' atunci când vine vorba de conținutul de fibre. Astfel, un pumn de zmeură conține nici mai mult nici mai puțin de 8 grame de fibre.
Fibrele ajută la digerarea eficientă a mâncării, plus că acestea se hrănesc bacteriile bune din stomac pentru o digestie optimă. Zmeura poate fi consumată la micul dejun alături de iaurt  și cereale integrale.

Portocalele
În caz de balonare și constipație, acțiunea portocalelor este triplă: vitamina C și fibrele stimulează digestia, în timp ce naringerinul, care este un flavonoid, este dovedit a avea un efect bio-activ asupra sănătății umane ca antioxidant, distrugător de radicali liberi, anti-inflamatorii și modulator al sistemul imunitar.

Apa
Hidratarea este esențială dacă vrei să te bucuri de o bună digestie și să eviți episoadele de constipație. Nici nu este de mirare că deshidratarea este principala cauză a constipației. Așadar, bea cât mai multă apă, iar pentru un plus de savoare poți adăuga câteva rondele de castravete sau lămâie.

Chefirul
Acest produs lactat fermentat este o sursă bogată de probiotice, adică bacterii bune pentru sănătatea sistemului digestiv, chefirul fiind de 10 ori mai bogat în bacterii benefice decât iaurtul.
De altfel, oamenii de știință britanici au confirmat deja eficiența probioticelor: înlătură constipația, înmoaie scaunele și chiar le crește frecvența.

Migdalele
Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre, dar și magneziu, un mineral care stimulează digestia. De asemenea, magneziul anulează aciditatea stomacului și favorizează eliminarea scaunului.

Fasolea neagră
Dintre toate boabele din alimentatia omului, fasolea neagra este cea mai bogata in antioxidanti, dupa cum arata testele efectuate de specialisti. Este bine de stiut ca o cana cu fasole neagra asigura mai mult de jumatate din cantitatea de fibre recomandata zilnic pentru o buna functionare a organismului,
De asemenea, fasolea neagră conține cantități însemnate de magneziu și potasiu, două minerale esențiale care ajută digestia.

Prunele
Prunele fac parte din fructele de top pentru com­ba­terea constipaţiei. Pentru prepararea unui bun laxativ se recomandă următoarea reţetă: 20 de prune uscate se crestează de-a lungul lor, cu un cuţit bine ascuţit, apoi se pun într-un vas cu apă, unde se ţin o zi întreagă, pentru a le rehidrata. Se fierb 2-3 ore cu multă apă, care se schimbă de trei ori în cursul fierberii, apoi se scurg. Se bea cald lichidul de consistenţă gelatinoasă, care are rolul de a ușura digestia.

Tărâțele de grâu
Toate studiile confirmă puterile tămăduitoare ale tărâțelor de grâu în ceea ce privește contipația și îmbunătățirea digestiei.
În acest scop, poți realiza o cură cu tărâțe de grâu, acestea având un puternic efect laxativ. Tratamentul se face cu o oră înainte de ­micul dejun. Dimineaţa se bea o cană cu apă în care s-a pus la macerat de seara o lingură de tărâţe proaspete. După ce se bea apa, se consumă tărâţele care s-au depus pe fundul cănii.
Cura aceasta se poate face zilnic, timp de ­două-trei luni, fiind un leac pentru constipaţie. Astfel, se împiedică stagnarea reziduurilor în intestinul gros, factor care ar modifica flora microbiană şi ar contribui la transformarea sărurilor biliare în pietre.

Cafeaua
Cafeaua, chiar și cea decofeinizată, îi ajută pe cel puțin 30% dintre oameni să facă o ,,vizită'' la baie, arată studiile. Experții cred că aciditatea cafelei este cheia, dar în special acidul clorogenic, un compus 100% natural care dă gustul amar al cafelei, mai ales cea verde. El se mai găsește și în prune (au conţinutul cel mai ridicat), mere, pe­re, caise, piersici, nectarinele, afine, căpşu­ni, fragi şi gutui.
Acidul clorogenic este un puter­nic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipaţiei atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multă muncă de birou sau sunt nevoite să stea zilnic o perioadă îndelungată pe scaun.

sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alimente  combatere constipatie  portocale  zmeura  chefir  clicksanatate