Testul obligatoriu pentru persoanele cu diabet

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru neuropatie diabetica

Multe dintre persoanele cu diabet zaharat nu stiu ca sufera de neuropatie diabetica, o complicatie cronica, care poate avea efecte foarte grave, inclusiv amputatii ale picioarelor, avertizeaza Societatea de Neuropatie Diabetica. Aceasta, din cauza ca in stadiile incipiente, afectiunea nu este simptomatica, iar in lipsa unei monitorizari a picioarelor si a unei ingrijiri adecvate, aceasta complicatie are o evolutie rapida, care poate conduce la aparitia ulceratiilor, un factor de risc major pentru amputatii.       
     
De aceea, efectuarea periodica a screeningului de neuropatie este esentiala pentru un diagnostic precoce al acestei complicatii, care poate contribui la reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului, subliniaza specialistii. Societatea de Neuropatie Diabetica, in parteneriat cu Asociatia de Podiatrie au organizat o sesiune de screening de neuropatie diabetic si picior diabetic, in cadrul Campaniei „Controleaza-ti Diabetul!” care a avut loc in luna noiembrie la Timisoara. Rezultatele examinarilor realizate de echipele medicale de voluntari arata ca 90% dintre pacientii evaluati nu mai facusera niciodata examen de picior sau li se efectuase in urma cu multi ani. Din cele 97 de persoane cu diabet testate de specialisti, 27 aveau neuropatie diabetica. insa, cei mai multi nu stiau acest lucru. De asemenea, aproape toti cei examinati prezentau diferite probleme -  fie calusuri, fie deformari ale picioarelor, fisuri interdigitale sau onicomicoza.

„Screeningul de neuropatie diabetica este fundamental pentru identificarea leziunilor timpurii ale nervilor, la nivelul picioarelor, si asigurarea ingrijirii de specialitate. in acest fel ar putea fi controlata progresia afectiunii, care poate duce la aparitia ulceratiilor si in cazuri severe, la amputatii. Aceasta examinare trebuie realizata anual, astfel numarul amputatiilor cauzate de diabetul zaharat ar putea scadea, iar calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica nu va fi deteriorata.”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, presedintele al Societatii de Neuropatie Diabetica.
 
Aproximativ doua treimi dintre cei care au diabet zaharat dezvolta ca si complicatie neuropatia diabetica, in decursul evolutiei bolii. in conditiile in care 1 din 2 persoane cu diabet nu stie ca are aceasta afectiune1, depistarea deteriorarii senzitivitatii nervoase specifice neuropatiei diabetice poate aparea tarziu, in momentul in care manifestarile devin vizibile. Potrivit unui studiu2 privind calitatea vietii persoanelor cu neuropatie diabetica din Romania, 1 din 10 pacienti cu simptome de neuropatie diabetica nu stie ca sufera de aceasta afectiune. in acelasi timp,  14.9% dintre persoanele cu aceasta afectiune au afirmat ca s-au confruntat cu ulceratii ale piciorului, in timp ce 4.6% au avut gangrena, iar 3.6% au suferit deja amputatii.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: testul obligatoriu pentru persoanele cu diabet