Testul genetic care arata predispozitia spre autism inca de la nastere

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, October 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Autismul este una dintre cele mai frecvente si dificil de diagnosticat tulburari ale copilariei, cu o rata de prevalenta în crestere (1:150 copii în Europa), care afecteaza toate grupurile rasiale, etnice si socio-economice. În cazul fratilor, posibilitatea de aparitie a autismului la copiii mai mici este de 25,9%.

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare ce se poate manifesta înca de la nastere sau în intervalul un an si jumatate – doi ani. De obicei, primii care sesizeaza comportamentul diferit al copilului sunt chiar parintii. În ceea ce priveste partea de simptomatologie la nou-nascuti, autismul poate fi asociat fie cu perioade prelungite de liniste sau din contra de plans necontenit, prin fixarea pentru o perioada îndelungata a unui obiect sau chiar întarzieri de reactii în prezenta unei persoane. În cazul în care ne raportam la celalalt interval de varsta, parintii copiilor ce sufera de autism vor sesiza ca dupa o perioada în care acestia au evoluat corespunzator varstei, cei mici încep sa prezinte deficiente în vorbire, îsi pierd lejeritatea exprimarii, devin retrasi, foarte putin sociabili si pot exista si episoade de auto-agresivitate.

Astazi, exista o noua generatie de teste care permit depistarea predispozitiei genetice pentru autism. REALITY este unul dintre acestea, de fapt este unul dintre cele mai importante teste în depistarea autismului înca de la nastere. Acest lucru nu poate reprezenta decat o veste extrem de îmbucuratoare, dat fiind ca permite interventia timpurie, în fond abordarea cea mai eficienta în modificarea modului în care se dezvolta autismul. REALITY este un test accesibil si de încredere, convenabil, fara risc, cu rezultate disponibile în mai putin de trei saptamani.

REALITY permite medicilor sa stabileasca din timp terapia, în functie de profilul genetic al copilului, reducand anxietatea parintilor. Interventiile sub varsta de trei ani sunt benefice, profitandu-se de plasticitatea crescuta a creierului. Se stimuleaza receptorii creierului la copiii cu autism sa raspunda similar cu copiii fara autism. Interventia timpurie îmbunatateste abilitatile de comunicare, punctajele de inteligenta, comportamentul cognitiv si de adaptare, care sa permita copiilor sa devina mai autonomi, sa urmeze învatamantul de masa si la varsta de adult sa obtina locuri de munca si sa traiasca independent.

Impactul economic al autismului cu costuri anuale estimate la 283 miliarde dolari numai în SUA si Marea Britanie dovedeste ca acesta este mai costisitor decat tratarea cancerului, a bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale la un loc. „Suntem buni de plata pentru costurile inactiunii si pentru costurile actiunii nepotrivite”, spune Dr. David Mandell, director al Centrului de Sanatate Mintala, Politici si Servicii de Cercetare, Universitatea din Pennsylvania. „Aceste cifre arata o nevoie clara de interventii mai eficiente pentru tratarea autismului, ideal în frageda copilarie”, declara profesorul Martin Knapp, director al Unitatii de Cercetare în Domeniul Serviciilor Sociale Personale, LSE.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: testul genetic care arata predispozitia spre autism inca de la nastere