Testul ce poate depista cancerul inainte de primele simptome

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 21, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer

O echipa de cercetatori condusa de profesorul roman Victor Velculescu a facut pasi mari in depistarea cancerului intr-un stadiu incipient.

Prin testul de sange descoperit de aceasta echipa de la Universitatea Johns Hopkins, o biopsie lichida, cancerul poate fi depistat chiar inainte sa apara primele simptome. Prin acest test au fost descoperite cazuri de cancer mamar, de colon, la plamani si ovarian, arata ziare.com, care citeaza NBC News.

Este un drum lung pana cand testul va fi folosit oficial, dar noul studiu este promitator.

In cadrul studiului, cancerul a fost descoperit cand apareau anumite schimbari in sangele pacientilor, practic intr-un stadiu incipient al bolii. Prin acest test a fost descoperit cancer la mai mult de jumatate din pacientii aflati in primul stadiu al bolii. A fost si mai simplu sa se descopere cancerul in stadiile mai avansate, dar oamenii de stiinta depun eforturi pentru diagnosticarea cat mai rapida.

Cercetatorii spun ca e usor sa gasesti mutatii tumorale daca stii ce sa cauti, dar ca provocarea este sa descoperi cancerul acolo nu exista date despre astfel de mutatii.

Medicii au precizat ca nu au existat erori ale testului, practic nu a fost niciun rezultat pozitiv in cazul a 44 de persoane care nu aveau cancer.

Exista multe variante de biopsii lichide disponibile, dar inca niciun astfel de test de sange care sa depisteze cancerul la cineva care nu a fost inca diagnosticat.

Velculescu a precizat ca rezultatul este minunat, dar ca au existat si destul de multe cazuri in care cancerul nu a fost depistat, desi exista in prima faza, ceea ce inseamna ca este nevoie de imbunatatiri si teste pe si mai multi pacienti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: testul ce poate depista cancerul inainte de primele simptome