Teste pentru ciupercile otravitoare

Posted by Alin Marinescu on Thursday, May 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Deosebirea dintre o ciuperca comestibila  si una otravitoare este de cele mai multe ori mica, neinsemnata la prima vedere. De aceea, se produc numeroase confuzii, soldate cu imbolnaviri grave si chiar decese. Recunoasterea sigura o pot face doar specialistii, dupa aprofundarea caracterelor morfologice, pentru ca exista specii otravitoare care seamana mult cu cele comestibile. Iata cateva teste folosite pentru descoperirea ciupercilor otravitoare, dar pe care specialistii nu le considera infailibile:

Se introduce o lingurita de argint in mancarea de ciuperci cat timp este pe foc. Daca lingurita se innegreste, ciupercile sunt otravitoare.
Se pune patrunjel verde in mancarea de ciuperci si, daca acesta se ingalbeneste, inseamna ca ciupercile sunt toxice.
Se pun ciupercile la fiert impreuna cu o ceapa taiata in doua. Daca cel putin o ciuperca din oala e otravitoare, ceapa se albastreste, se invineteste sau se innegreste. Nu este adevarat ca ciupercile culese din locurile putin umblate sunt comestibile.
Ciupercile se consuma cat mai proaspete, sau la maximum una-doua zile dupa ce au fost recoltate, timp in care au stat la loc racoros, dar nu la frig sub 0 grade Celsius. Semnele intoxicarii cu ciuperci sunt: senzatia de sete arzatoare, arsuri stomacale, rau nedefinit, racirea extremitatilor, dilatarea pupilelor, paloarea fetei, convulsii, hemoragii, voma repetata, diaree violenta, secretii nazale, halucinatii si delir. Se administreaza cantitati mari de apa sarata, ceai sau lapte cald, cafea, si se trasporta bolnavul urgent la spital.

Hrana zeilor si a omenirii. Ciupercile sunt plante inferioare din increngatura Fungi, fiind printre primele alimente cu care s-au hranit oamenii. in Egiptul antic, faceau parte din meniul exclusiv al faraonilor. Romanii spuneau ca este „hrana zeilor“ si se pricepeau sa le distinga pe cele toxice, de cele comestibile. in Europa, ciupercile au inceput sa se cultive si sa se consume frecvent dupa anul 1650. Astazi, ciupercile fac obiectul cercetarilor din laboratoarele lumii, in aceste plante punandu-se mari sperante ca vor contribui la eradicarea cancerului si a altor maladii. Specialistii au ajuns la concluzia ca, prin extinderea cultivarii acestei plante comestibile, s-ar putea rezolva in buna parte foametea in lume.

Ciupercile-minune din Asia. Asiaticii numesc ciupercile reishi „plantele nemuririi“. Pot fi albastre, rosii, galbene, albe sau negre. Chinezii si japonezii le folosesc in tratarea hepatitei, hipertensiunii, artritei, bronsitei, astmului si ulcerului. sunt folosite pentru conttinul lor ridicat de carbohidrati, aminoacizi, proteine, vitamina B2, C, magneziu si zinc. Studiile realizate in acest sens au aratat ca ciupercile reishi combat cu succes problemele cardiace, pot fi incluse in curele de slabire si sunt cheia longevitatii. Maitake, sau „ciuperca dansatoare“, trateaza cancerul la san, este benefica pentru diabetici prin scaderea glicemiei si ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: teste pentru ciupercile otravitoare