Testarea care ar putea deveni obligatorie la internarea in spital

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, December 5, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru analize sange

Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este singura regiune din intreaga lume unde numarul de cazuri noi de infectii cu HIV este in crestere. Cu peste 160.000 de persoane nou diagnosticate cu HIV in intreaga regiune1, incluzand peste 29. 000 de cazuri noi din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European (UE / SEE), aceasta tendinta a continuat si in 2016. Un motiv de ingrijorare pentru acest trend: peste jumatate (51%) dintre diagnosticarile cu HIV raportate au loc intr-un stadiu avansat al infectiei.
 
„Epidemia HIV continua sa creasca intr-un ritm alarmant in Regiunea Europeana, mai ales in partea de Est a acesteia, unde locuiesc aproape  80% dintre cele 160.000 de cazuri noi diagnosticate. Acesta este cel mai mare numar de cazuri noi inregistrate vreodata intr-un an. Daca aceasta tendinta persista nu vom reusi sa atingem obiectivul de a pune capat epidemiei de HIV pana in 2030”,  avertizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

30 de ani de HIV. Povestea unuia dintre primii pacienti cu SIDA, supravietuitor timp de 30 de ani

Managerul Institutului National de Boli Infectioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat ca medicii doresc ca testarea pentru HIV/SIDA sa se faca pentru toti pacientii, la internarea in spital.  „Noi, din punct de vedere al specialistului, solicitam ca in Programul national de lupta HIV/SIDA sa fie inclusa posibilitatea scoaterii consilierii pre si post-testare si testarea sa se faca fara niciun fel de oprelisti, la nivelul oricarui spital din Romania, iar pe de alta parte militam pentru introducerea profilaxiei pre-expunere”, a spus Streinu Cercel, la finalul unei dezbateri prilejuite de Ziua Mondiala a SIDA.

Potrivit specialistilor prezenti la dezbatere, o testare pentru HIV/SIDA costa la ora actuala in jur de 2 lei si ar putea fi suportata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, relateaza Agerpres.

„La nivelul CNAS, in contractul care va urma sa vina, sa fie introduse in baremul minim de investigatii.
Deocamdata negociaza Ministerul Sanatatii. (…) Ideea noastra este pentru orice spital din Romania, indiferent cat de mare sau cat de mic, (…) indiferent daca pacientul tradeaza sau nu o infectie”, a aratat Streinu Cercel.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: testarea care ar putea deveni obligatorie la internarea in spital