Terapie soc pentru dureri musculare

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Terapie soc pentru dureri musculare

"Terapia soc" sau shockwave este o noua tehnologie care utilizeaza undele de soc pentru a trata durerile cronice ale sistemului musculoscheletal.

Tratamentul are la baza generarea de energie inalta intr-un timp foarte scurt, cu o rapiditate care depaseste viteza sunetului. "Unda de soc creeaza presiune asupra tesuturilor afectate, ceea ce duce la cresterea permeabilitatii celulare, stimuland microcirculatia si metabolismul celular, grabind astfel vindecarea, precum si dizolvarea depunerilor calcare", a explicat dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie.

Terapia Shockwave sau terapia extracorporala cu unde de soc a fost introdusa in Europa la inceputul anilor 1990, ca metoda alternativa, non-invaziva si nedureroasa pentru ameliorarea durerii, in detrimentul interventiilor chirurgicale. Aceasta metoda a fost descoperita din intamplare, medicii observand ca aparatul care "sparge" pietrele renale are ca efect si ameliorarea durerilor la pacientii care se prezentau cu aceasta problema. Tehnologia cu unde de soc, ale carei efecte benefice au fost dovedite in peste 80% dintre aplicatiile terapeutice indicate, amelioreaza rapid aproape orice fel de durere si reda mobilitatea, fara anestezie, fara a mai fi nevoie de alte medicamente analgezice si, foarte important, fara reactii adverse.

Are aplicatii multiple in ortopedie, recuperare si medicina sportiva, avand ca efecte imbunatatirea metabolismului si microcirculatiei, decalcifierea fibrelor, imbunatatirea productiei de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor, precum si detensionarea musculaturii.

Tinteste si "impusca" durerea
Aparatele care folosesc aceasta tehnologie functioneaza dupa metoda "Point and Shoot". Adica, unde de soc externe sunt trimise spre zona de disconfort indicata de pacient si de biofeedback, declansand propriile mecanisme de reparare ale organismului si determinand, astfel, procesul de vindecare.

"Tehnologia are in spate cercetari de durata, fiind introdusa in Europa acum trei decenii, ca derivat al litotritiei mecanice - spargerea si faramitarea pietrelor renale cu ajutorul undelor sonice. Unul dintre cele mai avansate aparate care foloseste terapia extracorporeala Shockwave (ESWT) este AR2 Dornier, care spre deosebire de alte tehnologii, produce unde de soc consistente si repetate, pentru un tratament de succes. Principalele avantaje sunt timpul scurt de ameliorare a durerii, efectele adverse minore sau inexistente si timpul redus de tratament (in jur de 20 de minute).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: terapie soc pentru dureri musculare