Tensiunea mica poate fi risc de atac de cord? Care este parerea specialistilor

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Tensiunea mica

Medicii ar trebuie sa fie precauti in a prescrie medicamente care reduc prea mult tensiunea arteriala a bolnavilor cu afectiuni coronariene, potrivit unui studiu publicat in editia online a prestigioasei reviste  „The Lancet“.

O echipa internationala de cercetatori, inclusiv de la Imperial College London, au descoperit ca alaturi de tensiunea arteriala mare –hipertensiunea responsabila de atacul cardiac -  si tensiunea prea mica poate reprezenta un risc de infract. 

Tensiunea arteriala se masoara in milimetri coloana de mercur – mmHg -  si este data de doua valori: primul numar masoara presiunea sistolica – tensiunea arteriala sistolica – adica aceea din interiorul vaselor de sange din momentul in care inima se contracta - si al doilea masoara valoarea presiunii diastolice – tensiunea arteriala diastolica - adica presiunea in vasele de sange intre bataile inimii, atunci cand inima se odihneste. Se considera normala o tensiune situata in jurul valorii de 120/80 mmHg. Unul din trei americani are tensiune crescuta, potrivit datelor Asociatiei Amerocane pentru Sanatatea Inimii. 

Se stie ca tensiunea arteriala ridicata duce la boli de inima, atac de cord, atac cerebral si boli de rinichi. Studiul echipei internationale s-a desfasurat pe 22.672 de persoane din 45 de tari, persoane diagnosticate cu boli de inima si care erau sub tratament pentru reducerea tensiunii arteriale prea mari. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o tensiune arteriala de 140/80 mmHg creste riscul de atac de cord si atac vascular cerebral, dar si o tensiune sistolica mai mare de 120 mmHg si una diastolica mai mica de 70 mmHg reprezinta tot un risc de atac de cord si spitalizare din aceasta pricina. Analiza confirma importanta tratamentului pentru reducerea tensiunii.

Profesorul Kim Fox, co-autor al studiului si seful Institutului National pentru Inima si Plamani de la Imperial College London, a declarat ca ar fi necesara mai multa precautie si mai putin entuziasm in fata reducerii prea mari a tensiunii arteriale: „Tensiunea 120/70 poate fi prea scazuta pentru pacientii cu boli coronariene, aflati sub tratament “. Totodata, studiul a mai aratat ca o tensiune mai mica este un risc mai mic de a face atacuri vasculare cerebrale, astfel ca cercetatorii au nevoie de mai multe studii pentru a stabili care este, de fapt, tensiunea ideala pentru persoanele care sufera de inima. intre timp, au recomandat ei, atentie la bolnavii cardiaci si la medicatia pentru scaderea tensiunii.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tensiunea mica poate fi risc de atac de cord? care este parerea specialistilor