Telina este un excelent afrodisiac, previne cancerul si boala Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Friday, October 23, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Telina este unul dintre cele mai nutritive alimente, dar pentru a beneficia de tot ce iti ofera, aceasta trebuie consumata proaspata, in stare cruda, nici macar conservata prin depozitare la rece. Dupa doua saptamani de refrigerare, se pierd aproximativ 50% din majori­ta­tea vitaminelor, in timp ce prin fier­bere se pierde peste 70% din vitamine.

Aceasta radacinoasa este extrem de bogata in apa si fibre, ceea ce o face ideala pentru hidratarea organismului, prevenirea bolii Alzheimer, dizolvarea calculilor. Are reale calitati afrodisiace, ajuta digestia si trateaza numeroase boli cronice.

Radacina sa este o colectie de substante cu efecte terapeutice, insa cele mai multe se gasesc in coaja pe care de obicei o aruncam. Aici gasim substante cu efect antibiotic si antifungic, dar si vitamine - C, B1, B2, B6 , B9, toate cu rol in intarirea sistemului imunitar si protectia fata de radicalii liberi.

Sub coaja bogata in vitamine, adica in radacina propriu-zisa gasim calciu, potasiu, magneziu, fosfor si fier - minerale care pastreaza sanatatea sistemului nervos si a celui endocrin. Iata cateva dintre beneficiile telinei:

Adjuvant in cancer

Studiile de laborator au aratat ca in radacina de telina exista opt substante cu efecte citostatice. De exemplu, compusii acetilenici stopeaza cresterea tumorilor. Alte substante din radacina acestei legume, care intre altele dau telinei mirosul specific, au un rol important in prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda, atat pentru prevenire cat si ca adjuvant contra bolilor tumorale, consumul de suc de telina - 50-100 ml pe zi.

Prevenirea bolii Alzheimer

Studiile au demonstrat ca luteolina din sucul de telina ajuta in combaterea dementei, prin faptul ca reduce inflamatia la nivelul creierului. Fie ca mananci telina ca atare sau sub forma de suc, previi si tratezi boala Alzheimer.

Electroliti

Sucul de telina este o bautura ideala pentru sportivi, deoarece reface nivelul de electroliti pierduti prin transpiratie in timpul antrenamentelor.

Previne si dizolva calculii

Telina, dar si semintele de telina sunt tonice renale. Consumul regulat de seminte de telina, ca un condiment sau ca un ceai, poate preveni formarea pietrelor la rinichi.

Insomnie

Mineralele si uleiurile din sucul de telina au efect tranchilizant asupra sistemului nervos, ceea ce este benefic persoanelor care sufera de insomnie. Nivelul ridicat de magneziu va ajuta sa va relaxati si sa va adanciti intr-un somn linistit.

Afrodisiac natural

Putine alimente se pot compora cu telina in acesta privinta. Este o combinatie uluitoare de vitamina E, magneziu, niacina, potasiu si zinc, toate necesare pentru o viata sexuala optima. Telina contine, de asemenea, arginina, un aminoacid care ajuta la extinderea vaselor de sange. Este exact ceea ce face Viagra.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: telina  beneficiile telinei  electroliti  insomnie  afrodisiac natural  stiri din sanatate