Telefonul produce sau nu cancer cerebral?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 1, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru telefon la ureche

Potrivit unui recent studiu publicat în editia on-line a revistei BMJ, realizat în colaborare de catre cercetatorii de la Centrele Universitare din Leed, Nottingham si Manchester si de la Institutul Oncologic de Cercetare din Londra, folosirea telefoanelor mobile nu se asociaza cu un risc crescut pentru cel mai comun tip de tumora cerebrala, gliomul, asa cum sugera un studiu suedez anterior, conform caruia s-a observat o asociere semnificativa între folosirea telefonului mobil (în special în regiunile rurale) si aparitia unei tumori cerebrale în partea corespunzatoare a creierului unde s-a tinut telefonul.

Studiul curent, realizat pe o perioada de 4 ani, nu a decelat nici o legatura între folosirea telefonului mobil si aparitia gliomului (fiind luate în considerare timpul petrecut de la prima utilizare a telefonului, durata în ani a folosirii acestuia, durata convorbirilor în ore, numarul apelurilor primite, etc.).

Nu s-a gasit nici o asociere a utilizarii telefonului mobil în regiunea rurala si aparitia cancerului cerebral. În Anglia telefoanele mobile au intrat în folosinta din anul 1985, fiind utilizati în masa larga îndeosebi dupa 1990.

Circa 4.000 de cazuri noi de tumora cerebrala apar în fiecare an, dintre acestea gliomul fiind tipul cel mai des întalnit. Printre primele simptome figureaza cefaleea si greturile. Cauza acestor tumori nu poate fi definita. Studiul a fost realizat în intervalul de timp dintre 1 decembrie 2000 si 29 februarie 2004. În total 966 de persoane cu tumora cerebrala (gliom) si 1716 de voluntari sanatosi au fost interviati în legatura cu folosirea telefonului mobil (de cand, ce tip de mobil, durata convorbirilor)

In : Stiri din Sanatate 


Tags: telefonul produce sau nu cancer cerebral?