Tehnica medicala veche care te ajuta impotriva infertilitatii

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru infertilitate

Pentru cuplurile care intampina greutati atunci cand incearca sa conceapa un copil, un remediu vechi de peste un secol ar putea fi raspunsul.

Timp de zeci de ani, medicii au observat ca femeile infertile fara o explicatie plauzibila, pot redeveni fertile prin efectuarea unui test medical standard pentru uter, informeaza descopera.ro, care citeaza Science Alert. in cadrul unor teste clinice ample, a fost descoperit ca uleiul iodat, substanta de contrast utilizata in timpul testelor, ar putea fi solutia infertilitatii. Descoperirea ar putea oferi o noua sansa persoanelor care doresc sa aibe copii fara sa utilizeze procedura feritilizarii in vitro. 

Histerosalpingografie (HSG) este un test obisnuit pentru analizarea uterului si a trompelor femeilor. Pentru ca organele sa fie vizibile  este utilizat un agent de contrast. HSG este utilizat inca din secolul XX, de-a lungul istoriei agentul de contrast a fost uleiul iodat. insa, in prezent, un agent pe baza de apa a devenit popular deoarece furnizeaza o mai buna vizibilitate a organelor. 

Medicii au observat ca simpla analiza HSG a putut readuce fertilitatea femeilor care nu reuseau sa ramana gravide. in 2005, unele studii clinice au furnizat dovezi limitate privind beneficiile uleiului iodat.  in cadrul unui studiu realizat asupra a 1119 femei infertile din 27 de centre medicale din Olanda a fost  utilizata atat solutia de contrast pe baza de apa, cat si cea pe baza de ulei iodat. 

Rezultatele au dovedit ca 39,7% dintre femei care au efectuat analiza cu ajutorul uleiului iodat au reusit sa ramana gravide, in comparatie cu 29,1%  dintre femeile in cazul carora a fost utilizata solutia de contrast pe baza de apa. 

in ciuda rezultatelor pozitive, cercetatorii nu cunosc inca mecanismul care declanseaza fertilitatea in cazul femeilor care au utilizat solutie de ulei iodat. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tehnica medicala veche care te ajuta impotriva infertilitatii