Tantarul comun poate transmite virusul Zika

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 11, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tantar

Tantarul Culex, sau tantarul comun, poate transmite virusul Zika, se arata intr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori brazilieni.

Oamenii de stiinta de la Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz) din statul Pernambuco au demonstrat ca Zika poate ajunge in glandele salivare ale acestor insecte, „ceea ce ar indica faptul ca tantarii Culex ar putea fi unul dintre vectorii virusului”, arata digi24.ro, care citeaza Agencia Brasil.

Pana in prezent se credea ca virusul Zika era transmis doar de specia Aedes Aegypti, o specie mai rara de tantari, responsabila de febra Dengue si boala Chikungunya.

Descoperirile echipei de cercetatori au fost publicate de grupul Nature in revista sa specializata „Emerging microbes and infections”. Fiocruz a declarat ca echipa va analiza in continuare caracteristicile fiziologice si comportamentale ale Culex in mediul natural „pentru a intelege rolul si importanta acestei specii in transmiterea virusului Zika”.

In luna iulie a anului trecut, specialistii de la institutul de cercetare Oswaldo Cruz au anuntat ca au gasit semne ale virusului Zika la tantarii Culex, insa au atras atentia in privinta necesitatii efectuarii unor teste suplimentare pentru a determina daca aceasta specie este cu adevarat responsabila pentru transmiterea virusului la om. Ei au descoperit urme de Zika la tantari Culex capturati in si in jurul orasului Recife, capitala statului Pernambuco, cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnita in 2015. In luna martie din 2016, aceiasi cercetatori au declarat ca au reusit sa transmita virusul Zika la tantari Culex in laborator, dar nu erau siguri in acel moment daca specia ar putea purta virusul in mod natural.

Tantarii Culex sunt mai raspanditi decat Aedes aegypti, principala specie responsabila pentru transmiterea virusului Zika, si sunt capabili sa reziste intr-un climat temperat.

Prezenta Culex in zonele urbane din Brazilia este de 20 de ori mai mare decat ce a tantarului Aedes aegypti, potrivit cercetatorilor. Acest tantar, care este raspandit practic in intreaga lume, isi depune ouale in depozite de ape murdare, spre deosebire de Aedes, care se reproduce in ape curate.

Desi Zika nu este letal pentru oameni, a fost asociat cu dezvoltarea unor malformatii congenitale grave la fetusi conceputi de mame infectate. Virusul poate fi responsabil de nasterea unor copii cu microcefalie, anomalie caracterizata printr-o marime mai mica decat cea normala a craniului, dar si de sindrom Guillain-Barré, o tulburare neurologica grava, la adultii care au fost muscati de tantarii purtatori.

In prezent, nu exista un tratament terapeutic sau vaccin specific, astfel incat eforturile sunt focalizate la nivel mondial spre dezvoltarea de medicamente antivirale si gasirea unui vaccin eficient si sigur pentru prevenirea imbolnavirilor.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: tantarul comun poate transmite virusul zika