Superbananele care pot salva viata multor copii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 5, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru super banane

Acesta este fructul minune care poate salva sute de copii. Oamenii de stiinta din Australia sustin ca au creat un fruct extrem de bogat in vitamina A care ar putea salva sute de vieti ale copiilor din zone defavorizate. Este asemanator cu o banana, de culoare aurie-portocalie si cercetatorii sustin ca prin consumarea acestui fruct numarul copiilor care mor din cauza acestei deficiente s-ar putea diminua.

Aceste banane “biofortificate” au fost dezvoltate pe baza unor gene ale unor banane din Papua Noua Guinee, care au aport foarte mare de provitamina A, combinate  cu banana Cavendish. Provitamina A se transforma in organism in Vitamina A, sustin jurnalistii de la newsweek.com.

Descoperirea apartine cercetatorilor de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, care au studiat proprietatiile benefice ale bananelor, obtinand o finantare de 7,6 miloane de dolari de la Fundatia Bill&Melinda Gates.

Profesorul James Dale, care a condus cercetarea, sustine ca rezultatele muncii lor a fost publicata in “Jurnalul Biotehnologiei Plantelor”.

“De-a lungul anilor, noi vom fi capabii sa dezvoltam banana care are un aport excelent al nivelului de provitamina A. Realizarea acestor rezultate stiintifice, impreuna cu publicarea lor, reprezinta o piatra de temelie majora in eforturile noastre de a oferi o dieta mai nutritiva uneia dintre cele mai sarace comunitati din Africa. Stiinta noastra functioneaza. Am incercat si testat sute de variatii genetice in laboratorul nostru, iar studiile de teren din Queensland de pana acum au obtinut cele mai bune rezultate”, sustine Profesorul Dale.

O solutie pentru copiii din Africa

In prezent, aceste fructe sunt testate. “Aceste gene de elita au fost trimise in Uganda in tuburi de testare, unde au fost introduse in fructele locale”, a declarat Profesorul Dale.

Urmatorul pas in cercetare il reprezintra studiile pe teren efectuate in Uganda pentru a vedea efectele consumarii acestui fruct. Bananele gatite reprezinta hrana esentiala in zonele rurale ale tarii, astfel dezvoltarea unor banane bogate in provitamina A ar ajuta la imbunatatirea conditiei de viata.

“Banana de gatit din Africa de Est reprezinta o sursa excelenta de amidon, fiind culeasa verde si tocata, dupa care se prepara la aburi”, a declarat cercetatorul care sustine ca are un nivel scazut de micronutrienti, in special provitamina A si fier.

Studiile au demonstrat ca in Uganda 750.000 de copii mor anual din cauza deficientei de Vitamina A.

Gratie descoperirii lor, cercetatorii spera ca bananele lor vor fi cultivate de catre agricultorii locali din Uganda, pana in 2021, ajutand la crestera sperantei de viata in zonele subdezvoltate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: superbananele care pot salva viata multor copii