Sunt si alimente de post care ingrasa

Posted by Alin Marinescu on Sunday, December 6, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru alimente de post

Fie că-şi doresc să fie mai aproape de cele sfinte, în perioada de post, fie că simt nevoia de o detoxificare a organismului, tot mai mulţi români renunţă la consumul de carne, ouă şi lactate. Această practică este controversată, în sensul că unii specialişti spun că şi pe timp de post ne putem îngrăşa.

Un lucru este cert: dieta exclusiv vegetariană periodică este bine-venită, în general, pentru organism, însă trebuie bine gândită şi planificată, pentru a nu produce dezechilibre la nivelul acestuia.

Tocmai de aceea, nutriţionistul Lygia Alexandrescu ne spune ce alimente trebuie să mâncăm pentru a nu cauza organismului carenţe de calciu, fier sau alte vitamine. Deoarece sunt esenţiale pentru creşterea şi regenerarea celulară, proteinele trebuie să facă parte şi din dieta vegetariană.

De asemenea, studiile arată că o dietă foarte bogată în proteine implică o serie de complicaţii renale şi cresc incidenţa osteoporozei şi de aceea chiar sunt indicate anumite perioade în care să se consume proteine în cantitate moderată.

Aproape toate alimentele, cu excepţia alcoolului şi zahărului, sunt surse de proteine. Nucile, seminţele, cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia şi lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.

Nuca de cocos pune kilograme în plus

“Dietele vegetariene sunt sărace în grăsimi, ceea ce explică incidenţa scăzută la boli cardiovasculare, afecţiuni cronice şi cancer la vegetarieni. Există însă surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, seminţele, avocado şi nuca de cocos”, spune nutriţionistul.

Altfel spus, chiar şi un vegetarian se poate îngrăşa. “În afară de faptul că poate acoperi fără probleme necesităţile nutritive ale organismului, dieta vegetariană are o serie de beneficii: normalizează presiunea sângelui şi nivelul colesterolului, curăţă arterele şi aspectul dermal, dă energie şi vitalitate sexuală, digestie uşoară, memorie bună şi capacitate de concentrare crescută. Şi toate aceste beneficii obţinute în urma unui program alimentar vegetarian se explică practic prin creşterea cantităţii de vitamine şi minerale consumate; acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, menţin oasele puternice şi aduc greutatea corporală la normalitate”, ne-a explicat lector dr. Lygia Alexandrescu.

De unde ne luăm nutrienţii necesari?

De pildă, calciul - mineralul necesar unui sistem osos echilibrat - se găseşte în cantităţi suficiente în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, seminţe de susan, soia, smochine, broccoli, nuci şi seminţe. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic.

Se găseşte în cereale neprelucrate, legume proaspete şi nuci. Fasolea uscată şi legumele verzi sunt principalele surse de fier. Absorbţia fierului este favorizată de vitamina C, deci consumul alimentelor bogate în vitamina C este recomandat.

sursa: libertatea.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: post  ingrasare  dieta vegetariana  alimente  stiri din sanatate