Sunt cele mai bogate surse alimentare de minerale

Posted by Alin Marinescu on Friday, May 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Algele pot contine pana la de zece ori mai mult calciu decat laptele de vaca si pana la de opt ori mai mult fier decat carnea de vita. Folosite de mii de ani in scopuri terapeutice, algele marine pot suplini numeroase carente ale organismului. Fie ca ai ales sa urmezi cu strictete regimul vegetarian, fie ca iti doresti doar un aport sustinut de substante nutritive care sa iti completeze dieta zilnica, algele sunt mereu o alegere sanatoasa.

Dintre cele comestibile, in functie de durata expunerii lor la lumina, exista trei tipui de alge : brune, rosii si verzi. Printre soiurile de alge brune (le gasesti in magazinele cu produse naturiste sau in preparatele orientale) se numara wakame, kombu si arame. Dintre algele rosii care pot fi folosite in alimentatie, trebuie sa le amintim pe dulse. Algele verzi includ norí, cunoscute mai ales pentru rolul de suport in prepararea de sushi. Iata cum sa le recunosti si cum sa le incluzi mai usor in dieta:

Arame. Arata ca niste fasii de culoare maronie, cu textura fibroasa. Este bine sa le lasi la inmuiat cateva minute inainte de a le prepara. Pentru a le exploata savoarea la maximum, nutritionistii le recomanda in asociere cu dovlecelul sau pastarnacul.
Dulse. Sunt ca niste frunze plate de culoare rosu inchis, cu textura buretos-moale. Extrem de practic de preparat, acestea nu necesita fierbere daca sunt spalate bine in prealabil. Gustul picant le recomanda pentru asezonarea diferitelor preparate, in special a salatelor. Tot despre dulse este bine sa stii ca sunt recomandate pentru scaderea nivelului de colesterol din sange.
Norí. Le gasesti in comert in culori variate, sub forma de foi, de obicei dreptunghiulare. Le poti adauga la supe, preparate din orez, dar le poti folosi cu succes si la prepararea de sushi.
Wakame. Si pe acestea este bine sa le tii la inmuiat cateva minute. Dupa aceea, le poti folosi la salate sau sandvisuri.
Kijiki. Aceste alge sunt negre, cu textura dura, cu o aroma puternica, dar foarte bogate in substante nutritive. Kijiki trebuie tinute aproximativ 20 de minute la inmuiat, iar apoi clatite atent. Atentie, in timpul prepararii isi maresc foarte mult volumul, asa ca nu vei avea nevoie sa folosesti o cantitate foarte mare.
Kelp. Algele, in varianta clasica, nu se numara printre preferintele tale culinare? Atunci poti apela ca kepl – sunt disponibile sub forma de praf sau tablete.
Kombu. Acest tip de alge este folosit ca potentator de arome sau agent de fragezire a preparatelor. Odata intrata in contact cu kombu, mancarea devine mai usor digerabila.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sunt cele mai bogate surse alimentare de minerale