Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 23, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare

„Ce peşte să mâncăm?”, se întreabă fiecare. „Peştele de mare conţine mercur şi metale grele!“, iar  „Peştele de fermă este hrănit cu chimicale!“, răspund adversarii acvaculturii. Intervin şi aspecte politice: „Macroul din apele naţionale ale SUA are concentraţie mare de mercur“.
Consumatorul, derutat în acest război al mesajelor, se agaţă de unele explicaţii parcă mai liniştitoare: speciile care se hrănesc cu plancton (la noi sunt multe, dar cunoscute larg sunt: sângerul, roşioara etc.) şi cele paşnice (care nu se hrănesc cu alţi peşti, ci cu „mărunţişuri“ din ape şi de pe fundul apelor) nu ar avea mult mercur, deci ar fi mai curate, ori măcar mai puţin periculoase. Şi mai ieftine! Apoi, peştele de captură este mai curat decât cel de crescătorie.
Dar cum ştie consumatorul aceste lucruri la piaţă? Pentru că cel mai adesea nu poate afla decât specia peştelui (deşi nu toţi consumatorii cunosc speciile de peşte pe care le consumă!), însă nici pe departe locul recoltării, data la care a fost capturat şi alte aspecte foarte importante pentru siguranţă şi sănătate. Cât priveşte sursa de recoltare, toţi vânzătorii de peşte se jură că au pe tarabe doar peşte sălbatic.
Se frământă greu consumatorul şi în legătură cu zvonurile, mai mult sau mai puţin verificate, care circulă în presa scrisă şi nescrisă: somonul vândut la noi este adus de la fermele din ţările vecine, iar carnea lui este „vopsită“ (Cu ce o fi vopsită? Nu cumva...). Corect ar fi să auzim explicaţii de la persoane autorizate, iar cei ce vând carne de somon „vopsită“ să o vândă la preţul corect, eventual „nevopsită“, adică mai curată.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat 21 tipuri de semipreparate din peşte şi fructe de mare în vederea realizării unui studiu privind calitatea acestora.
Ingredientele regăsite în compoziţia semipreparatelor din peşte şi fructe de mare pane analizate sunt următoarele: fileuri de cod Alaska Pollack, peşte oceanic, creveţi Litopenaeus vannamei, fileuri somon, carne tocată şi gătită de calamari, cod Polor Pacific, fileuri de colin de Alaska, inele de calamari, făină de grâu/orez/ovăz, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, apă, zahăr, drojdie, pesmet, amestecuri de făinuri, seminţe, fibră de mazăre, pudră de muştar, proteină din mazăre, proteină din soia, aroma de crab, albuş de ou, amidon din cartofi, amidon din orez, amidon din porumb, amidon din tapioca, amidon de grâu, praf de paprika, praf de curcuma, albuş de ouă praf, amestec de condiment, ceapă, usturoi, mărar, boia de ardei, pudră de muştar, proteine din mazăre, dextroză.

Specialiştii au constatat că:
•    La un sfert din produsele analizate nu se cunoaşte specia de la care provine carnea de peşte.
•    Cantitatea de fructe de mare din semipreparatele  de acest tip nu depăşeşte 40%.
•    Cantitatea de peşte din semipreparatele pe bază de peşte pane variază între 22% şi 65%.
•    Surimi cu 25% carne de peşte şi 8 aditivi din care trei potenţiatori de gust şi trei coloranţi, respectiv carmin, capsantina şi dioxid de titan.
•    86% din produsele analizate conţin amidon din cartofi.

2. Analiza informaţiilor nutriţionale
Peştele este considerat unul dintre cele mai valoroase produse alimentare, datorită potenţialului său nutritiv şi calităţilor gustative deosebite. De asemenea, este uşor digerabil (coeficientul de digestibilitate este de circa 97%). Similar peştelui, fructele de mare sunt foarte căutate pentru caracterul dietetic al cărnii (valoare energetică scăzută) şi conţinut deosebit de mare de minerale, îndeosebi zinc, seleniu etc.
Faţă de peştele şi fructele de mare proaspete, cantitatea de nutrienţi din aceste semipreparate este foarte mică, după cum urmează: proteine între 8 şi 13,8 grame/100 grame produs; grăsimi între 3,8 g şi 9 grame/100 grame produs, cantitate influenţată şi de adaosurile proteice de origine vegetală, dar atenţie, în aceaste cantităţi de grăsimi se regăsesc şi grăsimile vegetale din uleiurile vegetale folosite la realizarea semipreparatului.
De asemenea, trebuie avut în vedere ca aceste produse conţin sare între 0,87 grame şi 1,8 grame/100grame produs.

Citeste mai mult pe:www.csid.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: substanţele cancerigene din semipreparatele cu fructe de mare