Stresul aduce fericirea

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, April 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Stresul este esential pentru o viata sanatoasa si fericita. Noi cercetari arata ca momentele de stres sunt, de fapt, benefice. "Adrenalina pe care corpul o produce cand ne simtim amenintati ajuta creierul sa functioneze mai bine, sporeste atentia, imbunatatind performanta mentala si psihica, pregatindu-ne pentru absolut orice.", sustine Bruce McEwen, neuroendocrinolog la Rockefeller University. In plus, si sistemul imunitar are de castigat, astfel ca devii ceva mai sanatoasa.

Transforma stresul intr-un factor pozitiv
Cum? Majoritatea oamenilor considera stresul ca fiind un element negativ, insa exista un spectru larg de situatii stresante, unele pozitive, altele daunatoare, fiind vitale pentru supravietuire, asa cum spun specialistii. "Punctul ideal este atins cand genul de anxietate pe care o traiesti in timpul unui discurs sau cand dai un test iti creste performanta", explica Bruce McEwen.

Insa efectul pozitiv sau negativ al stresului depinde de cat de repede treci peste momentul critic. Multi oameni au tendinta sa transforme anxietatea pe termen scurt, precum un blocaj in trafic, in anxietate cronica fiindca nu incearca sa isi reechilibreze bataile inimii si tensiunea arteriala, sustine Sarah Pressman, psiholog de la University of Kansas.  Nu poti controla situatiile stresante, dar iti poti gestiona reactiile. Conform specialistilor, stresul este de fapt o reactie a organismului fata de o serie de actiuni ale unor factori externi, fie chimici, biologici, fizici sau psihici. Conceptul de stres apartine lui Hans Bruno Selye, un specialist care l-a considerat legat de reactia de adaptare a organismului la diferiti factori. Efectele negative ale stresului apar atunci cand omul nu reuseste sa se adapteze fizic sau psihic agresiunilor sau influentelor externe de naturi diferite. 

   ”Stresul este omniprezent in viata noastra. Este ceva normal. Se leaga de reactia de adaptare a omului. Atunci cand omul reuseste sa se adapteze si sa faca fata acestor actiuni, nu este nicio problema. Atunci cand stresul se prelungeste, iar omul nu reuseste sa se adapteze sau sa scape de actiunile stresoare, atunci pot aparea probleme grave. in rest este un raspuns obisnuit, normal la factorii perturbatori”, precizeaza Cornel Saradan, medic la Directia de Sanatate Publica Botosani si un cunoscut promovator al terapiilor complementare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: stresul aduce fericirea