Stranutul poate produce fracturi importante

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 16, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stranut

Cercetatorii au descoperit lucruri interesante despre stranut. Stiai ca daca stranuti prea tare iti poti fractura o coasta? Ei bine da, se poate intampla si asta, desigur in cazuri rare sau in situatii speciale, mai ales daca se stranuta in timp ce pozitia corpului este anormala sau oarecum dificila. Prin stranut se poate simti durere din cauza contractiei mari a muschilor respiratori, este posibila afectarea unei coaste sau a unui cartilaj. O fractura de coasta poate sa apara la cei care au si alte probleme de sanatate la nivelul sistemului osos si in plus nu reusesc sa-si limiteze pe cat posibil respiratia prea puternica. intrebarea care se pune este urmatoarea: Stranutul este periculos pentru sanatate?

Prin stranut se produce o respiratie puternica, exploziva chiar, iar acest lucru face ca diafragma, muschii respiratori in zona abdomenului si a pieptului sa fie actionati foarte tare. Prin stranut se produce o contractie brusca a abdomenului si ai pieptului, iar apasarea pe coaste este foarte mare si le poate afecta. Uneori apare senzatia de durere, mai mult sau mai putin intensa, mai ales daca stranutul este repetat. Stranutul incepe spontan, este un act reflex si foarte greu de controlat. Unii pot controla putin stranutul prin tinerea respiratiei, insa nu reusesc sa faca acest lucru de fiecare data. in timpul stranutului inchidem ochii ceea ce este foarte bine deoarece agentii patogeni nu pot intra si afecta acuitatea vizuala. Stranutul apare din cauza unor alergeni care sunt stimuli ai celulelor nervoase ale mucoasei nazale. Stimulii irita mucoasa astfel nervii transmit informatia spre creier, si se declanseaza actul reflex de stranut.

Un alt aspect legat de stranut este acela ca viteza aerului respirat in faza initiala a stranutului este de 160 km/ ora. in plus prin aceasta respiratie fortata este afectata starea de sanatate deoarece in aer sunt tot felul de agenti patogeni, particule de praf si secretii nazale pline de virusuri si bacterii de la alti oameni care pot fi contaminati cu boli grave. Mare atentie cand stranutati, deoarece mai ales in spatii inchise apare un risc mai mare de infectie. Astfel de situatii sunt cele in care calatoriti cu avionul, cu mijloace de transport in comun, etc. Riscul de infectie este mare si in incaperile de la serviciu, la birou, in salile de spectacole, la cinema si alte spatii asemanatoare. Potrivit specialistilor in timpul stranutului se elimina germenii de catre persoana in cauza si acestia se imprastie in jur, in special spre persoanele din spate si spre lateral.

In timp ce se stranuta este politicos sa pui o batista sau un servetel la gura, sau daca nu ai asa ceva la indemana poti pune direct palma, iar apoi este necesar spalarea mainilor cu apa si sapun.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: stranutul poate produce fracturi importante