Stii ce inseamna codurile lipite pe fructe si legume?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fructe

Fructele si legumele pe care le gasim in supermarket au fie individual, fie pe ambalajul lor un sticker pe care apare un logo, dar si cateva informatii pretioase despre produs. Se numesc coduri "PLU" si arata daca produsul a fost crescut bio, cu ingrasaminte chimice sau daca a fost modificat genetic. Trebuie doar sa stii cum trebuie sa citesti aceste etichete pentru a stii cat mai multe lucruri despre produsul pe care vrei sa-l cumperi. Ai fi surprinsa ce se poate ascunde in spatele unor cifre!

Fiecare eticheta care este lipita pe fruct/leguma sau pe ambalaj are pe ea un cod format din 4 sau 5 cifre. În functie de cate numere are codul si de cifra cu care incepe, stabilesti in ce categorie este incadrat produsul: bio (ecologic), nemodificat genetic (dar nu BIO) sau modificat genetic.

Iata cateva lucruri la care trebuie sa fii atenta:

1. Un cod de patru cifre care incepe cu cifrele 3 sau 4

Acest lucru inseamna ca acel produs a fost crescut in mod conventional. Asta inseamna ca s-au folosit pesticide si chimicale pentru a asigura culturi mai durabile, mai productive si mai rapide.

2. Un cod de cinci cifre care incepe cu cifra 8

Aceste produse sunt modificate genetic, potrivit specialistilor citati de BrightSide.me Bananele, pepenele galben si papaya se numara printre fructele care sunt cel mai des modificate genetic.

Este bine sa verifici eticheta bananelor pe care le cumperi ca sa te asiguri ca acel cod nu incepe cu cifra 8!

3. Un cod din cinci cifre care incepe cu cifra 9

Acest cod iti spune ca produsul respectiv a fost crescut organic si este sigur pentru a fi consumat. Acest lucru inseamna ca solul pe care s-au cultivat nu contine deloc pesticide, ingrasaminte, chimicale si antibiotice.

4. Daca un fruct nu are sticker lipit

Este de preferat sa cauti un altul pentru a verifica eticheta sau sa te uiti pe ambalajul in care au fost pastrate. Daca codul lipseste nu inseamna ca fructul este bun si ferit de orice substante nocive. Cauta si verifica inainte sa-l cumperi!

Foarte important! Nu le cumpara pe cele care au un cod care incepe cu cifra 8!

Cele mai nocive produse sunt cele care au inscriptionat un cod format din 5 cifre, iar prima inscriptionata este cifra 8. Potrivit specialistilor, aceste fructe/legume sunt modificate genetic si este bine sa le eviti.

sursa: eva.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: stii ce inseamna codurile lipite pe fructe si legume?