Statele Unite au aprobat primul medicament pentru epilepsie bazat pe marijuana

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Administratia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite a aprobat pentru prima oara un tratament pentru epilepsie bazat pe marijuana, produs de compania GW Pharmaceuticals, transmite adevarul.ro, care citeaza Reuters.

Aceasta aprobare ar putea deschide calea pentru dezvoltarea cercetarii in domeniul proprietatilor medicinale ale canabisului.   Autorizatia permite utilizarea medicamentului la pacienti cu virste de cel putin doi ani cu sindromul Dravet si sindromul Lennox-Gastaut, forme rare de epilepsie care sunt printre cele mai rezistente la tratament.   ”Aceasta aprobare reaminteste ca programele de dezvoltare avansata, care evalueaza corect ingredientele active continute de marijuana, pot conduce la terapii medicale importante”, a declarat comisarul FDA Scott Gottlieb.   

Medicamentul, Epidiolex, contine cannabidiol (CBD), una dintre sutele de molecule care se gasesc in planta marijuana, si contine mai putin de 0,1% tetrahidrocanabinol (THC), componenta care are efect psihoactiv. GW Pharma cultiva canabis in  sere proprii in Marea Britanie, pentru a asigura compozitia genetica uniforma a plantelor, care apoi sunt procesate intr-o solutie lichida de CBD. In timp ce THC poate induce paranoia, anxietate si halucinatii, CBD are un efect opus, iar oamenii de stiinta au mentionat-o ca posibil tratament pentru probleme mentale.   


In functie de potentialul folosirii abuzive, Administratia Anti-Drog (DEA) clasifica produsele chimice in cinci categorii, dintre care cele din prima categorie, precum marijuana si heroina, sunt considerate cele mai periculoase si fara beneficii medicale. In consecinta, lansarea Epidiolex ramine la discretia DEA, care trebuie sa evalueze medicamentul si sa analizeze reclasificarea acestuia ca substanta cu proprietati medicale, care ar permite GW sa inceapa comercializarea acestuia. GW anticipeaza ca reclasificarea va avea loc in termen de 90 de zile.  

”Daca FDA aproba un produs ca medicament, atunci incepem propria noastra analiza. Vom anunta cind vom fi gata. Nu exista un termen sau un cronometru care incepe sa ticaie”, a declarat agentul special al DEA Wade Sparks. In timp ce aprobarea de luni face din Epidiolex primul medicament bazat pe canabis aprobat in SUA, medicamente cu versiunea sintetica a moleculelor derivate din marijuana sunt deja aprobate. In 1985, FDA a autorizat Marinol, care contine o versiune sintetica a THC, pentru tratarea pierderii apetitului la persoanele bolnave de SIDA.   

GW nu a stabilit inca un pret pentru Epidiolex si va colabora cu asiguratorii, pe parcursul saptaminilor viitoare, pentru a se asigura ca produsul va fi asigurat.   Actiunile GW s-au apreciat cu aproape 50% in  ultimele 12 luni. Majoritatea pacientilor cu sindrom LGS si Dravet au nevoie de mai multe medicamente pentru tratarea crizelor, iar majoritatea sunt rezistenti la actualele medicamente aprobate. Cele doua forme de epilepsie sunt grave si asociate cu rate ridicate de mortalitate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: statele unite au aprobat primul medicament pentru epilepsie bazat pe marijuana