Sportul practicat regulat mentine tineretea creierului

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru exercitii fizice

Exercitiile fizice efectuate sistematic pot contribui la reducerea deteriorarii creierului odata cu inaintarea in varsta, potrivit unui studiu realizat in Australia.

Cercetarea aparitine Universitatii de Vest din Sydney si arata ca exercitiile fizice de tip aerob pot imbunatati in mod semnificativ sanatatea regiunii stangi a hipocampului, potrivit agerpres.ro.   

Hipocampul este zona din creier responsabila de consolidarea informatiei din memorie de scurta durata in memorie de lunga durata. in mod obisnuit, volumul creierului descreste cu aproximativ 5% la fiecare deceniu incepand de la 40 de ani. Cu toate ca oamenii de stiinta nu au putut dovedi faptul ca exercitiile fizice maresc volumul creierului, acestia au descoperit ca sanatatea emisferei stangi este imbunatatita prin astfel de activitati efectuate in mod regulat. „in timpul activitatii fizice este produsa o substanta numita factor neurotrofic derivat din creier, ce poate contribui la prevenirea declinului asociat inaintarii in varsta prin reducerea deteriorarii creierului'“, a explicat Joseph Firth, unul dintre autorii principali ai studiului.

„Informatiile noastre au aratat ca principalele beneficii pentru creier se datoreaza faptului ca exercitiile aerobe incetinesc scaderea volumului creierului. Cu alte cuvinte, exercitiile fizice pot fi considerate un program de intretinere pentru creier'“, a adaugat acesta. in colaborare cu Universitatea din Manchester din Marea Britanie, echipa lui Firth a examinat rezultatele a 14 studii clinice care au analizat efectele programelor de exercitii fizice asupra volumului creierului. Creierele studiate apartineau unor participanti intre 24 si 76 de ani, varsta medie fiind de 66 de ani. Studiile clinice au inclus 737 de scanari tomografice ale creierelor unei varietati de persoane, sanatoase, cu boli mintale si cu dizabilitati cognitive precum boala Alzheimer.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sportul practicat regulat mentine tineretea creierului