Specialistii avertizeaza: 6 tipuri de pesticide au fost descoperite intr-un singur fruct.

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pesticide

Pesticidele sunt substante care contin ingrediente biologic active, foarte toxice, care actioneaza si asupra componentelor vii nedaunatoare, fiind deci periculoase pentru mediu si pentru om, motiv pentru care fac obiectul unor reglementari numeroase.

Conform unui raport intocmit de Laboratorul Central Fitosanitar privind planul national de monitorizare a reziduurilor de tip pesticide din fructe, legume si cereale din productia interna, pentru anul 2014, au fost descoperite reziduuri de pesticide in 35% dintre legumele analizate, respectiv in 47,6% dintre probele de fructe, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Pro Consumatori (APC). 
Astfel, datele Raportului indica prezenta unuia pana la sase tipuri de pesticide in legume si pana la sapte tipuri de pesticide, in fructe.

Cele mai frecvente reziduuri de pesticide in legume au fost de carbendazim, ciprodinil, clorpirifos, imidacloprid, azoxistrobin, tiofanat-metil, clorotalonil, iprodion, fludioxonil, pirimetanil, se indica in comunicatul APC.

Astfel de legume neconforme cu prevederile regulamentului nr. 396/2005 au fost patrunjelul frunze, ceapa verde, spanacul sau salata verde, in probele carora s-au gasit carbendazim, tiofanatmetil, propiconazol, cipermetrin, clorpirifos, clortalonil, dimetoat, dimoxistrobin, fenhexamid, iprovalicarb, triadimenol.
Fructele care au prezentat reziduuri de pesticide au fost piersicile, visinele, merele, caisele, cirese si capsunele. Printre pesticidele detectate in probele de fructe au fost ciprodinil, clorpirifos, carbendazim,pirimetanil, lambda cihalotrin, boscalid metalaxil si fludioxonil, se mentioneaza in comunicatul APC.

De aceea, pentru informarea corecta a consumatorilor asupra acestor reziduuri de pesticide in fructe si legume, reprezentatii APC subliniaza rolul pe care il au Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala Fitosanitara si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Informatiile prezentate consumatorului in marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele/fructele aflate la vanzare, se refera doar la: tara de origine, clasa de calitate si pretul per unitatea de vanzare, si foarte rar, sunt mentionate informatii privind tratamentele chimice aplicate dupa recoltare.


Pentru consumatori, in special pentru cei vulnerabili (copii, femei insarcinate, varstnici si cei cu afectiuni medicale cronice), sunt importante informatiile referitoare la tratamentele chimice aplicate legumelor/fructelor dupa recoltare. Acest tip de date ii poate ajuta sa faca alegeri in cunostinta de cauza si sa evite anumite afectiuni medicale generate de aceste substante chimice. 

Totodata, institutiile statului, respectiv Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea Nationala Fitosanitara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, nu aduc la cunostinta consumatorilor rezultatele actiunilor de control intreprinse, nu se implica in campanii de informare si educare prin intermediul carora consumatorii sa fie informati despre efectele nocive asupra sanatatii a acestor pesticide, despre infrastructura existenta la nivel national etc", a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele Asociatiei Pro Consumatori.

sursa: sanatateatv.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: specialistii avertizeaza: 6 tipuri de pesticide au fost descoperite intr-un singur fruct.