Somnul insuficient ne imbolnaveste

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 12, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru somn insuficient

Chiar si perioadele mici de somn insuficient pot creste tensiunea arteriala. In schimb, tulburarile de somn cronice au fost corelate cu depresia, anxietatea si anumite afectiuni mentale. Asadar, aflati beneficiile somnului de calitate:

Somnul mentine inima sanatoasa si ajuta la reducerea actiunii stresului asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, respectarea unui program fix de odihna ajuta la diminuarea markerilor inflamatori din organism. Acestia sunt implicati si in aparitia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic.

Somnul combate efectele stresului zilnic. Cu totii ne confruntam cu situatii stresante la serviciu/scoala, insa cei care nu se odihnesc cat ar trebui sunt predispusi chiar la aparitia caderilor nervoase si a problemelor de ordin psihic. Cele 7-8 ore de somn ajuta la relaxarea mintii si a corpului si la reducerea nivelului de hormoni eliberati in momentul in care suntem expusi la stres.

Silueta de invidiat se mentine si cu odihna. Dupa cum am precizat, somnul si starea de liniste indusa de acesta pot echilibra o serie de hormoni din organism, inclusiv pe cei implicati in reglarea apetitului. Astfel, s-a demonstrat stiintific ca persoanele care au un program haotic si nu dorm suficient au un apetit crescut si un orar al meselor dezordonat, lucru ce poate duce la cresterea in greutate.

Si, nu in ultimul rand, nu degeaba se foloseste expresia „somnul de frumusete”, intrucat cei care respecta cele 7-8 ore de odihna nu au cearcane sau pungi sub ochi, au tenul luminos si proaspat, sunt mai joviali si, de cele mai multe ori, nu-si arata varsta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: somnul insuficient ne imbolnaveste