Somnul de dupa-amiaza este mai benefic decat cafeaua

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 6, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Somnul de dupa-amiaza

Somnul de dupa-amiaza energizeaza organismul la fel ca si cafeaua, insa fara efectele secundare ale stimulentului, cum ar fi dependenta sau tulburari de somn pe timp de noapte, sustin specialistii australieni.

Dr. Nicole Lovato de la Universitatea Flinders a constatat ca atentia oamenilor care dorm in mod regulat in timpul zilei este mai dezvoltata decat a celor care isi permit un pui de somn doar ocazional. Somnul de dupa-amiaza este foarte popular. Aproximativ 50% din oameni dorm dupa-amiaza, cel putin o data pe saptamana, informeaza Rador. 

Somnul din timpul zilei este foarte util, pentru ca imbunatateste functiile cognitive, timpul de reactie, memoria pe termen scurt, chiar si starea de spirit. Cu cat este mai lung somnul de dupa-amiaza, cu atat este mai energizant, sustine dr. Lovato. Durata acestuia ar trebui sa depinda nu numai de timpul disponibil, ci si de planurile de seara.

Un somn de o ora sau doua dupa-amiaza va influenta somnul din timpul noptii. Daca putem dormi o ora si jumatate in timpul zilei, vom avea beneficiile unui somn profund. In caz contrar, si o odihna de 10-15 minute poate reimprospata semnificativ si imbunatati performanta mentala, iar beneficiul dureaza cateva ore, sfatuieste dr. Lovato. „Puiul de somn scurt este foarte util pentru ca nu ne simtim ametiti dupa trezire”, a spus dr. Lovato, explicand ca intr-un timp scurt, nu se poate adormi profund.

In 2010, un studiu intreprins de niste cercetatori americani a scos la iveala faptul ca persoanele care au un somn scurt (5 ore), pe perioade lungi de timp, traiesc mai putin. Prin comparatie, persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte traiesc cu cativa ani in plus, pentru ca sunt mai odihnite si mai putin stresate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: somnul de dupa-amiaza este mai benefic decat cafeaua