Situatiile in care stresul este benefic

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stres

Daniela Kaufer, profesor de biologie la Universitatea California din Berkeley, a realizat un studiu pe sorecii  carora li s-a descoperit ca evenimentele stresante si scurte au determinat celulele stem din creier sa se prolifereze in celule nervoase noi care, atunci cand au ajuns la maturitate dupa doua saptamani, au imbunatatit performantele mentale ale soarecilor. „Intotdeauna te gandesti la stres ca fiind foarte rau pentru tine, dar nu este. Unele cantitati te stres sunt bune pentru a te determina sa ai nivelul optim de atentie, comportament si performanta cognitiva”, a declarat Kaufer.

Kaufer a descoperit ca soarecii stresati s-au descurcat mai bine intr-un test de memorie la doua spaptamani dupa evenimentul stresant, dar nu si la numai doua zile dupa acesta. Folosindu-se de tehnici speciale de etichetare celulara, cercetatorii au stabilit ca noile celule declansate de stresul acut erau aceleasi implicate in invatarea noilor sarcini de dupa doua saptamani. Asadar daca inveti in conditii de stres, poti asimila informatia pe o durata mai lunga de timp. Ulterior, cercetatoarea a demonstrat ca sub conditii de stres, persoanele pot lucra mai eficient, dar acest lucru tine mult de capacitatea, motivatia si termperamentul celui in cauza. intr-o lume a lipsei de timp si de rabdare o persoana care va fi dispusa sa lucreze sub stres si va avea rezultate bune, are toate sansele sa evolueze in cariera.

Chiar daca stresul este cel care devine reponsabil pentru mai toate bolile din organism, trebuie sa invatam cum sa il si valorificam, asta pentru ca toata lumea in prezent este afectata de stres. „Cred ca mesajul final este optimist. Stresul poate fi ceva care te face mai bun, dar este o intrebare de cat de mult si cum il interpretezi sau il percepi”, a concluzionat Kaufer. La originea stresului se afla cauze externe si interne. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca, familie, scoala, mediu), cat si dinauntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de solutionare a problemelor si/sau de luare a deciziilor).

Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii: 

Experiente traumatizante (razboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundatii etc) 
Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persoane apropiate, problemele sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal, dar si experientele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit) 
Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atractie-atractie, atractie-evitare, dubla atractie-evitare) 
Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita) 
Nesiguranta 
Lipsa de control asupra evenimentelor (inhibitia actiunii) 
Competitia exacerbata 
Ambitia dupa putere 
Dorinta de aduna cat mai multe bunuri materiale 
Culpabilizarea (parintii care se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovati pentru divortul parintilor, supravietuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovati de moartea celorlalti, sotul care se simte vinovat pentru ca isi inseala sotia etc) 
Perfectionismul (pentru multe persoane greselile sunt o sursa de regret si stres, spre deosebire de altele care vad in fiecare greseala o ocazie de a progresa).

In : Stiri din Sanatate 


Tags: situatiile in care stresul este benefic