Singura metoda care protejeaza impotriva cancerului de col uterin

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 13, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer de col uterin

Anual, patru mii de femei din Romania sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Jumatate dintre ele mor din cauza acestei boli. De vina in cele mai multe cazuri este infectia persistenta cu virusul HPV. Multe vieti ar putea fi salvate cu o campanie eficienta de vaccinare impotriva Virusului Papiloma Uman.

Romania se afla pe primul loc din tarile UE in ceea ce priveste rata mortalitatii prin cancer de col uterin, afectiune provocata de infectia persistenta cu virusul HPV. Anual, 4.000 de femei din Romania sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproape jumatate din ele pierd lupta cu aceasta boala.

90% din aceste cancere ar putea fi prevenite prin vaccinarea impotriva HPV, atrage atentia prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele Societatii Romane de HPV.

„Vaccinul creeaza niste anticorpi locali impotriva acestui virus si, in momentul contactului sexual, in momentul contactarii virusului, tulpinile nu-si mai au locul in col si nu mai pot declansa o infectie persistenta si apoi modificarile care sa duca la cancerul de col uterin,” spune presedintele Societatii Romane de HPV, potrivit digi24.ro.

Vaccinarea anti HPV reprezinta principala metoda de preventie impotriva bolilor cauzate de HPV. Singurele doua tari din Europa care nu au introdus inca vaccinarea anti HPV gratuita in programul national de imunizare sunt Romania si Estonia.

Recomandat este ca vaccinul sa se faca la fetitele de 12, 13 ani, dar vaccinul se poate face la orice varsta, la femei, dar si la barbati. in multe tari, s-a inceput sa se vaccineze sistematic si baietii. in felul acesta se reduce transmiterea intre fete si baieti, adauga specialistul.

Virusul HPV produce si alte tipuri de cancer in afara de cel de col. Prin vaccinare, se protejeaza si impotriva cancerului anal si impotriva cancerului orofaringian, care este dat in proportie de 35% de HPV.

„90% din cazurile de cancer de col pot fi prevenite prin vaccinarea anti HPV. La fel si aproape 90% din cancerele anale ar putea fi prevenite, indiferent ca vorbim de fete sau de baieti.

Infectia cu HPV este o infectie foarte raspandita, 8 din 10 femei fac aceasta infectie de-a lungul vietii, dar la mare parte din ele ea dispare si nu produce cancerul de col. Preventia e foarte dificila. Singura metoda ca sa prevenim efectele nefaste ale acestei infectii este vaccinarea impotriva HPV si dovedita de peste 10 ani,” completeaza Radu Vladareanu, presedintele Societatii Romane de HPV.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: singura metoda care protejeaza impotriva cancerului de col uterin