Simti o gheara in piept? Iata ce trebuie sa faci repede!

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru gheara in piept

Angina pectorala este simptomul principal al bolii coronariene. Pacientul simte o durere in jurul pieptului, care radiaza catre maini, gat, mandibula sau chiar in spate. De multe ori, oamenii se refera la aceasta apasare ca la“o gheara” pe care o simt in piept. “Angina pectorala este metoda prin care corpul ne transmite ca inima nu se mai alimenteaza cu sange in mod corespunzator, adica una sau mai multe artere coronare sunt ingustate sau chiar blocate. In functie de locul si severitatea ingustarii arterelor inimii, pacientul fie este diagnosticat cu boala coronariana stabila, fie cu infarct miocardic acut”, spune medicul Oren Iancovici pentru Gandul.

Angina pectorala poate dura intre un minut si 20 de minute, timp in care, in functie de severitatea ingustarii arterelor coronare, pacientul poate simti si alte simptome precum palpitatii, dispnee sau transpiratii reci.

“De multe ori, pacientii amana apelul la serviciul de urgenta, crezand ca starea se va ameliora de la sine, in realitate, orice minut pierdut de catre pacient se scurge in defavoarea sa. Este extrem de important ca el sa fie diagnosticat la timp si sa primeasca tratament cat mai repede posibil.

Trebuie retinut ca jumatate dintre decesele cauzate de infarctul miocardic se inregistreaza in primele 3-4 ore de la primele simptome”, precizeaza medicul cardiolog Oren Iancovici, de la Centrele Ares, pentru Gandul.

Astazi, pacientii cu afectiuni cardiovasculare sunt din ce in ce mai tineri. Daca in trecut boala cardiaca ischemica se instala la cei de peste 45 de ani, in prezent media de varsta coboara spre 35 de ani.  “Aici cred ca sunt doua lucruri majore de luat in seama. In primul rand, medicina a evoluat atat de mult in ultimii zece ani incat diagnosticul afectiunilor cardiace ischemice a devenit o rutina. In al doilea rand, dinamica vietii sociale a anului 2016 este atat de mare incat factorii de risc sunt mult mai ridicati ca in anii trecuti.

Majori sunt cinci factori:

- Fumatul
- Barbatul
- Hipertensiunea
- Diabetul
- Dislipidemia

Cei minori sunt: stresul, sedentarismul, genetica;

Observam in cabinetele de cardiologie un trend care ne bucura, din ce in ce mai multi tineri vin sa efectueze investigatii de control tocmai pentru a nu ajunge intr-o faza critica. Cu toate astea, afectiunile cardiovasculare in Romania sunt din ce in ce mai prezente, ramanand principala cauza de deces”, afirma specialistul pentru Gandul.

Boala cardiaca ischemica, afectiune a carei finalitate este infarctul miocardic acut, poate fi diagnosticata prin efectuarea unei electrocardiograme. “Recomand tuturor pacientilor de peste 35 de ani sa efectueze un control la cardiolog din doi in doi ani. Controlul poate cuprinde o consultatie, o electrocardiograma si o ecografie cardiaca, iar aceste investigatii dureaza impreuna doar o ora”, mentioneaza specialistul.  

Boala cardiaca ischemica este o afectiune care evolueaza in timp, in functie de modul de viata al pacienului (sedentarism, alimentatie saraca in fructe si legume, fumat, stres etc). Conteaza insa si momentele care marcheaza viata acestuia.

“Desi sunt rare cazurile, exista “Boala Takasubo” sau “Sindromul Inimii Frante”, afectiune care se instaleaza in urma unor stari emotionale puternice, practic aveam de-a face cu este situatia in care afectiunea este prezenta , dar se agraveaza in urma unor emotii puternice. Angina respectiva sau boala coronariana intervine atunci cand vasul este afectat. Practic, pe acest fond emotional se declanseaza restul simptomelor, latente pana atunci”, adauga medicul.

Preventia este cea mai importanta. Practicarea unui sport, o alimentatie sanatoasa, verificarea geneticii familiei, mentinerea colesterolului la un nivel normal, toate aceste recomandari pot preveni aparitia bolilor coronariene. “De asemenea, orice barbat, cel putin de la 40 de ani, trebuie sa-si faca la 2-3 ani un consult complet cardiologic cu teste de efort incluse, chiar daca nu exista indicatia clara pentru acestea. La femei, acest lucru este indicat dupa instalarea menopauzei”, concluzioneaza medicul cardiolog pentru Gandul.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simti o gheara in piept? iata ce trebuie sa faci repede!