Simptomele si tratamentul ficatului gras

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Desi ficatul este considerat un organ "tacut", care nu are simptome evidente, exista cateva semnale care indica aparitia unei disfunctionalitati sau afectiuni hepatice. Semnele unui ficat gras alcoolic. Alcoolul poate fi considerat factor cauzal al ficatului gras alcoolic in momentul in care consumul zilnic de alcool pur depaseste 20 gr la femei si 30 gr la barbati. Cand ficatul este supus zilnic acestui supraefort de a procesa o cantitate mare de alcool, functiile sale au de suferit. Factorul major de risc este, in acest caz, alcoolul in stare pura. Indicatorii la care trebuie sa fii atenta sunt: pierderea rapida in greutate, malnutritia, senzatia de oboseala. O forma mai severa a hepatitei alcoolice determina simptome cum sunt: starea generala proasta, icter (ingalbenirea pielii, cauzata de cresterea nivelului bilirubinei) si uneori durere in zona ficatului.

Semnele unui ficat gras nonalcoolic (steatoza hepatica): Nivelul crescut al colesterolului si obezitatea constituie doi dintre cei mai importanti factori de risc pentru un ficat cu depuneri excesive de grasime. Indicatorii la care trebuie sa fii atenta in acest caz sunt oboseala excesiva necorelata cu odihna cotidiana, pierderea nejustificata a poftei de mancare si implicit in greutate, precum si durerile abdominale. Un factor major de risc in cazul steatozei non-alcoolice este si rezistenta la insulina. Aceste semne ale steatozei hepatice sunt insotite de inflamatie, ce semnaleaza momentul in care boala se declanseaza.

Ficatul gras non-aloolic este diagnosticat atunci cand mai mult de 10% din ficat prezinta depuneri adipoase. Aceasta poate progresa spre ciroza si chiar spre hepatocarcinom (cancer al ficatului). Ficatul gras este asociat si cu diabet, hipertensiune, obezitate si trigliceride crescute in sange, un nivel ridicat al colesteroului "rau" si un nivel mic al colesterolului "bun". In tratamentul ficatului gras, primul pas spre vindecare este modificarea alimentatiei, astfel incat corpul sa metabolizeze rapid grasimile ingerate.

Tratamentul steatozei hepatice non-alcoolice se bazeaza in principal pe modificarea stilului de viata, alimentatiei nesanatoase, dar si pe vizite la medic pentru efectuarea unor analize de rutina, in special la femei, unde sindromul ovarelor polichistice este un factor mare de risc corelat cu steatoza hepatica. O masura la indemana tuturor pacientilor cu probleme hepatice este mentinerea unei alimentatii bogate in proteine si cu continut scazut de grasimi si glucide, o dieta in care consumul de grasimi saturate este inlocuit cu cele nesaturate continute in peste, ulei de masline, nuci. De asemenea, e important sa incluzi in dieta zilnica multe fructe si legume cu rol antioxidant, precum sfecla rosie, varza de Bruxelles, conopida sau ardei grasi, ce ajuta si la secretia bilei. De asemenea, pot fi utile si suplimentele naturale, care sprijina alimentatia sanatoasa si care actioneaza direct asupra inflamatiei ficatului. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simptomele si tratamentul ficatului gras