Simptomele infectiei cu salmonela

Posted by Alin Marinescu on Thursday, June 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Salmoneloza este o boala care apare dupa consumul alimentelor infectate cu bacteria salmonela. Copiii mici, batranii si persoanele cu sistem imunitar slabit risca complicatii grave precum meningita sau septicemia.

Salmonela este o bacterie raspandita mai ales vara si cu care intram in contact prin intermediul unor alimente contaminate. Acestea pot fi carne, oua, rosii, arahide. Bacteria traieste in tractul intestinal al oamenilor si animalelor, iar infectiile date de ea pot fi usoare, dar si severe ducand la deces, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com. In fapt, orice aliment crud de origine animala poate fi o sursa de salmonela. Carnea, pasarile de curte, laptele si produsele lactate, ouale, fructele de mare, dar si unele fructe si vegetale. Oamenii ar trebui sa evite, mai ales vara, consumul de alimente negatite, inclusiv a acelora preparate in casa cu oua proaspete precum maioneza, aluaturile sau inghetata.

Prepararea corespunzatoare a alimentelor inainte de a fi consumate poate elimina bacteria. Desi intotdeauna este bine sa spalam fructele si legumele inainte de a le manca, e posibil ca aceasta masura sa nu indeparteze bacteria astfel ca, atunci cand avem indoieli, e mai bine sa aruncam orice produs suspect. Mai mult decat atat, atunci cand autoritatile avertizeaza populatia sa nu consume hrana potential contaminata in timpul unui focar, e bine sa ne conformam si sa aruncam mancarea respectiva, preparata sau nu.

Agentia Americana pentru Alimente si Medicamente – FDA – recomanda urmatoarele masuri menite sa ne fereasca de infectia cu salmonela: spalarea mainilor cu sapun si apa calda inainte de manipularea alimentelor; spalarea fructelor si a legumelor sub jet puternic de apa si nu in vase sau chiuvete; utilizarea unui tocator curat si a ustensilelor de bucatarie necontaminate; evitarea contactului intre alimentele crude si cu suprafetele pe care le-au atins.

Animalele de companie pot purta bacteria in intestinele lor, astfel incat fecalele lor sunt o potentiala sursa de infectie. Testoasele, serpii si alte reptile, dar si puii de gaina si cei de rata sunt mai predispusi sa transporte salmonela, de aceea este esential sa ne spalam pe maini cu apa calda si sapun ori de cate ori am intrat in contact cu astfel de animale. Simptomele de salmoneloza includ crampele abdominale, diareea si febra, simptome care apar la 12 - 72 de ore de la masa. Majoritatea oamenilor se recupereaza in 4-7 zile, fara niciun tratament decat administrarea de lichide. Persoanele cu diaree severa pot avea nevoie de administrarea de fluide intravenos. Antibioticele nu sunt intotdeauna necesare, ci doar atunci cand bacteria s-a raspandit dincolo de intestine. Cazurile severe cu potential letal apar mai ales la copiii mici, la varstnici si la persoanele cu sistem imunitar slabit. sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simptomele infectiei cu salmonela