Simptomele infectarii cu Giardia

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 4, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru giardia

Giardia lamblia
exista in doua forme: prima este tropozoit (forma activa) si cea de-a doua chist (forma inactiva). Prima forma a parazitului se ataseaza de peretele intestinului subtire si este responsabila de aparitia simptomelor de Giardia.
Totusi, aceasta forma a parazitului nu poate sa supravietuiasca in afara corpului gazdei si atunci nu exista pericolul raspandirii infectiei. Din pacate cea de-a doua forma a parazitului poate exista in afara organismului si asta pentru mult timp indelungat. Cand este ingerat, aceasta forma a parazitului reuseste sa ajunga in stomac unde impreuna cu acidul de-aici se transforma in tropozoit. Este nevoie de ingerarea a 10 chisturi pentru a se declansa boala.

Cele mai cunoscute manifestari ale afectiunii sunt: durerei abdominale, uneori crampe, diarie. Diareea este prezenta doar in 60-90% din pacienti.

Alte manifestari sunt: senzatia de stomac umflat, greata(cu sau fara voma) si oboseala. Febra nu este normala in astfel de cazuri. Simptomele pot varia de la blande la grave.

Afectiunea caracterizata si printr-o absorbtie proasta, cauzeaza pierdere in greutate. 
Simptomele si semnele infectiei nu incep pentru cel putin sapte zile de la infectare, dar poate sa se instaleze si dupa trei saptamani mai tarziu.

La unii pacientii afectiunea este limitata la doua-patru saptamani. 
Pacientii care-si neglijeaza starea de sanatate pot suferi de Giardia luni intregi sau chiar ani cu o continuare a simptomelor.

Copiii care sufera de infectie cronica au probleme cu dezvoltarea organismului. Unii pacienti reusesc sa-si revina cu sau fara tratament, dar simptomele continua sa apara si asta pentru ca parazitul s-a instalat in intestinul subtire.

Tratamentul giardiei
Cel mai cunoscut tratament pentru Giardia este metronidazol pentru o perioada de cinci-zece zile. In procent de 85% infectia este complect vindecata, insa in unele situatii apar efecte secundare(gust metalic in gura, dureri de cap, greata si ameteala).

In ciuda eficacitatii, tratamentul nu este aprobat in S.U.A.
Singurul medicament, sigur, care nu da efecte secundare este furazolidon, administrat pentru o perioada de sapte-zece zile. Este aproximativ la fel de eficient ca primul medicament (metronidazol).

Tinidazol este un alt medicament asociat in tratarea Giardiei, nu se aplica in politica cadrelor sanitare din S.U.A.

Quinacrin- un alt medicament eficient.
In unele cazuri este nevoie de o combinare a medicamentelor, de o prelungire a tratamentului sau de o doza mai mare. Exista si cazuri in care tratamentul sa dea gres.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simptomele infectarii cu giardia