Simptome specifice deficitului de mangan

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, July 18, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Manganul împreuna cu superoxid-dismutaza formeaza o enzima ce este responsabila de eliminarea radicalilor liberi produsi de activitatea mitocondriilor. Mitocondriile sunt organite celulare responsabile de producerea energiei si astfel 90% din consumul de oxigen al organismului are loc aici.

Din aceasta cauza mitocondriile sunt vulnerabile la atacul radicalilor liberi. Mangan superoxid-dismutaza transforma radicalul liber superoxid în apa oxigenata care este apoi transformata în apa prin intermediul altor enzime. Manganul activeaza cateva enzime care influenteaza metabolismul glucidelor, aminoacizilor si al colesterolului. Acest mineral este si cofactor enzimatic pentru enzimele care participa la producerea tesuturilor cartilaginoase si osoase. Pentru vindecarea ranilor organismul are nevoie de o productie crescuta de colagen. Manganul activeaza enzima care participa la formarea colagenului prin furnizarea aminoacidului prolina.

Manganul este un mineral care ofera proprietati antioxidante si este important pentru vindecarea ranilor, dezvoltarea oaselor, metabolismul carbohidratilor, colesterolului si aminoacizilor. Acest mineral este esential pentru oase puternice si sanatoase. În cazul în care aveti un deficit de mangan, puteti avea urmatoarele simptome: – varsaturi, ameteala, greata, slabiciune, pierderea auzului, unghii si par slab. Pentru a evita pericolele cauzate de deficitul de mangan, acesta trebuie inclus în regimul alimentar.

Fructele de mare (midiile, scoicile si racii) sunt doar cateva dintre numeroasele fructe de mare bogate în mangan.
Spanac. Legumele cu frunze de culoare verde închis sunt printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta
Cereale integrale. Exista mai multe beneficii în introducerea cerealelor în regimul alimentar, pe langa o doza sanatoasa de mangan. Ceaiul negru. A savura o ceasca de ceai negru poate fi cel mai simplu mod de a obtine cantitatea suficienta de mangan. De asemenea acesta este benefic pentru oase si inima!

In : Stiri din Sanatate 


Tags: simptome specifice deficitului de mangan