Sfaturi utile cand ai lipsa de fier

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cand deficienta de fier este determinata prin analize de laborator, tratamentul pentru suplinirea acestuia trebuie început imediat! Medicul trebuie sa prescrie un tratament individual, care sa corespunda necesitatilor acelui individ si nu sa-i ofere pacientului o doza comun valabila. Excesul de fier afecteaza organismul la fel ca si lipsa lui.

Corpul foloseste fier ca sa produca hemoglobina, un compus din celulele rosii care ajuta la transportul oxigenului. Cand apare deficitul de fier, in tesuturi ajunge o cantitate mai mica de oxigen, iar corpul este privat de energia de care are nevoie. Mananca alimente bogate in fier pe parcursul unei zile intregi. Iata aici o lista cu cele mai bogate surse vegetale de fier.

E perfect normal sa nu te poti concentra pe un raport plictistitor, insa cand vezi ca ai probleme de concentrare mai mari decat de obicei, poate fi un semn de al lipsei de fier. Explicatia este simpla: creierul nu se oxigeneaza suficient, iar asta ii ingreuneaza concentrarea, chiar si pe cele mai usoare taskuri. Renunta sa bei multa cafea la birou. Contine tanine care inhiba absorbia fierului in sange.

Hemoglobina ii da sangelui culoarea rosie, iar pielii nuanta rozalie. Un nivel scazut de hemoglobina (din cauza lipsei de fier) poate dilua culoarea tenului. Indiferent de nuanta fetei, daca interiorul buzelor, gingiile si coltul intern al ochilor sunt mai putin rosii decat de regula, este posibila sa te confrunti cu un deficit de fier. Include in meniu fructe de mare si peste.

Daca te ia ameteala dupa ce te ridici brusc sau in timpul antrenamentului fizic, sunt sanse mari sa ai o deficienta de fier. Simptomele acestea sunt dintre cele mai periculoase: poti cadea si chiar lesina. Intrerupe mersul la sala pana cand iti reglezi nivelul de fier din corp. Ia un supliment cu vitamina C fiindca te ajuta sa absorbi mai bine fierul.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sfaturi utile cand ai lipsa de fier