Sfaturi pentru cei care sufera de hernie de disc

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Hernia de disc este o afectiune a discului intervertebral lombar care, din diverse motive, se fragmenteaza. Aceste fragmente, desprinse sau nu de discul intervertebral, migreaza si comprima sau irita radacinile nervoase care pornesc dinspre maduva spinarii spre membre si trunchi. Hernia de disc poate sa apara la orice varsta, de la 15 la 70 de ani, si la orice sex, insa predomina la persoanele de 40-50 de ani, mai ales la femei. Simptomele apar de regula dupa o solicitare excesiva a coloanei (de exemplu ridicari de greutati), dupa o miscare brusca de rotatie sau torsiune a coloanei sau dupa o expunere la frig sau curenti de aer. Se manifesta printr-o durere intensa la nivelul partii inferioare a spatelui. Durerea poate iradia spre fesa sau spre membrele inferioare si poate fi mai intensa in timpul solicitarilor sau in timpul noptii. Se poate insoti de parestezii (amorteli) in acelasi teritoriu sau chiar de deficite motorii (pareze) la nivelul membrelor inferioare, precum si de tulburari in sfera uro-genitala.

Pentru calmarea durerilor se recomanda repaus la pat, evitarea oricaror miscari si solicitari ale coloanei vertebrale si prezentarea la medicul specialist. Acesta va stabili necesitatea efectuarii de radiografii lombare, diagnosticul, tipul de tratament medicamentos necesar si tratamentul de fizioterapie. Pentru tratament se folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sub forma de supozitoare, pilule sau injectii. Se pot utiliza si antiinflamatoare mai puternice, antiinflamatoarele steroidiene, dar la acestea efectele secundare (in special neplacerile gastrice) sunt mai puternice. Alte medicamente recomandate sunt cele care micsoreaza contractura muschilor. Compresele calde nu fac decat sa accentueze durerile.

Dupa un episod de lombalgie este necesar sa ne adresam unui cabinet de recuperare medicala, unde vom invata sa facem gimnastica medicala, sa efectuam corect miscarile de rotatie, flexie si extensie, precum si sa pastram pozitiile corecte la nivelul coloanei vertebrale. Daca tratamentul conservator nu da rezultate, se va stabili daca este necesara interventia chirurgicala.

Cei care depun eforturi fizice intense, cat si sedentarii, vor invata cum sa-si apere coloana vertebrala de pozitii vicioase si cum sa-si asigure repausul fiziologic. Bolnavii cu lombosciatica vertebrala, discala sau prin hernie de disc trebuie sa respecte cateva reguli: • sa nu ridice greutati de jos decat in pozitia cu genunchii indoiti si coloana cat mai dreapta; • sa evite pe cat posibil transportul greutatilor in spate; • sa practice in fiecare zi gimnastica medicala 10-15 minute dimineata si la sfarsitul programului; • sa evite ingrasarea, respectand dieta conform varstei, sezonului si efortului fizic pe care-l practica; • sa se adreseze medicului la primele semne dureroase localizate in regiunea lombara; • daca criza acuta de lombosciatica a aparut dupa un efort, sa solicite imediat medicul, iar pana la sosirea acestuia sa respecte repausul absolut la pat; • disparitia brusca a durerii insotita de dificultate in mers anunta sciatica paralizanta care trebuie operata in cel mult patru-cinci ore de la debutul simptomelor; • tratamentul balnear poate fi indicat la sfarsitul crizei dureroase de lombosciatica si numai cu aviz medical.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sfaturi pentru cei care sufera de hernie de disc