Sfaturi importante despre problemele articulare

Posted by Alin Marinescu on Saturday, May 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Pe masura ce creste speranta de viata, devine tot mai importanta gasirea unor remedii reale pentru problemele articulare. Daca pana nu de mult artroza si reumatismul erau asociate cu varstele trecute de 40 de ani, acum, din pricina sedentarismului si a stilului de viata haotic, tot mai multe tinere se confrunta cu un inceput precoce al bolilor de acest tip. Atentie insa – asa cum o spune si un studiu publicat in The New England Journal of Medicine –  in multe cazuri, chirurgia nu reduce durerea articulara mai mult decat fizioterapia si antialgicele.


O atentie speciala este acordata glucozaminei si condroitinei, care fac parte integranta din compozitia cartilajului. Ele actioneaza in sinergie si pot fi administrate pe termen lung, neavand efecte secundare semnificative. Studiile au demonstrat ca sulfatul de glucozamina si cel de condroitina pot diminua durerea provocata de osteoartrite, fiind la fel de eficiente ca ibuprofenul, dar prezentand mult mai putine efecte adverse. In acelasi timp, ele pot imbunatati si performantele articulatiilor. Pentru o actiune corecta a glucozaminei este necesara prezenta sulfului, eficienta maxima demonstrata obtinandu-se in cazul sulfatului de glucozamina care reprezinta forma biologic activa. Acesta ajuta la mentinerea sanatatii cartilajului, opreste erodarea acestuia si are inclusiv efect de reconstructie. Studii concludente s-au realizat mai ales cu privire la articulatia genunchilor. Efectele devin vizibile in timp. Astfel, administrate pe perioade de 8-12 saptamani, suplimentele nutritive cu aceste ingrediente conduc la efecte mai bune decat majoritatea medicamentelor, dar fara efectele negative ale acestora.

De unde vin problemele articulare? Cartilajul articular reprezinta un tesut conjunctiv format dintr-un singur tip de celule, condrocite, dintr-o matrice extracelulara foarte bine hidratata, formata din fibre de colagen, care asigura rezistenta la tractiune, si din agregate de proteoglicani fixate pe filamente de acid hialuronic. Continutul de apa asigura, la randul lui, vascoelasticitatea cartilajului. Actiunea sinergica a sulfatului de glucozamina si de condroitina conduce la refacerea acestei structuri, care poate fi afectata atat in urma unei actiuni mecanice.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sfaturi importante despre problemele articulare