Sfaturi care te ajuta sa tii diabetul sub control

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 18, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru diabet sub control

Dacă te numeri printre femeile care suferă de diabet, atunci cu siguranţă mesele copioase de Crăciun şi Revelion reprezintă o provocare pentru tine şi sănătatea ta. Aşa că astăzi ţi-am pregătit câteva recomandări de la specialişti, iar sfaturile lor te vor ajuta să ţii diabetul sub control pe perioada Sărbătorilor de iarnă.
Zilele din perioada Sărbătorilor de iarnă sunt pline de tentaţii culinare gustoase, care pot să influenţeze şi chiar să "deraieze" peste obiceiurile alimentare sănătoase. Şi în vreme ce săptămânile acestea mâncarea de pe mesele festive poate fi un test pentru oricine, ei bine, preparatele de pe masa de Crăciun sau de Revelion pot fi o problemă aparte pentru persoanele care suferă de diabet.
Iată mai jos câteva sfaturi pe care să le urmezi pe perioada Sărbătorilor, oferite de nutriţionişti de top, care te vor ajuta să te bucuri de acest sezon minunat, indiferent dacă suferi de prediabet sau ai deja diabet.

1. Respectă-ţi planul
Pe cât posibil, incearcă să îţi respecţi dieta ta obişnuită şi planul după care trebuie să îţi iei medicamentele, aşa cum ţi-a stabilit medicul tău. Şi asigură-te că vei continua să îţi iei în mod regulat glicemia. Aceste lucruri te vor menţine ancorată în realitatea acestei boli.

2. Nu sări peste mese
Multe persoane vor sări peste mesele principale toată ziua, în anticiparea acelei mese festive copioase din seara de Crăciun sau Revelion. Asta, spun medicii, este o greşeală. Dacă sari peste mese, mai mult ca sigur vei face excese şi vei mânca mai mult decât este cazul, pentru că, până va sosi ora mesei, tu vei fi deja înfometată.

3. Nu te duce înfometată la petrecerile la care eşti invitată
Medicii specialişti în nutriţie spun să nu te duci înfometată la o petrecere, deoarece acolo există prea multe tentaţii culinare care îţi pot afecta glicemia. Însă ai putea să iei o gustare cu un conţinut scăzut de carbohidraţi înainte să ieşi pe uşă, pentru a ţine în frâu senzaţia de foame. Nutriţioniştii îţi recomandă să mănânci câteva nuci de tot felul, brânză şi fructe, hummus şi o legumă sau alte combinaţii de proteine şi grăsimi sănătoase.

4. Încearcă înlocuitori atunci când găteşti
Ia în considerare ideea de a revizui reţetele, prin înlocuirea ingredientelor "light" sau fără grăsimi cu unele ingrediente obişnuite. Nutriţioniştii îţi recomandă de asemenea să prepari la aburi legumele în loc să le sotezi în unt, să foloseşti condimente în loc de zahăr atunci când coci prăjituri şi să înlocuieşti zahărul normal cu îndulcitori sau alţi înlocuitori ai zahărului.

5. Fă alegeri inteligente în privinţa alimentelor
Dacă planifici să mănânci un desert după cina de Crăciun, ia în considerare sfatul nutriţioniştilor şi redu carbohidraţii pe care îi consumi în timpul mesei. Iar dacă vrei să încerci mai multe preparate culinare cu un conţinut ridicat de carbohidraţi – de pildă cartofii sau umplutura din anumite mâncăruri – ia-ţi porţii mai mici. Gândeşte-te la masa ta de Crăciun ca la o oportunitate de a vedea şi gusta din mostre de mâncare, şi nu de a mânca porţii întregi şi uriaşe.
Atunci când iei gustările, evită chips-urile, covrigeii şi biscuiţii de tip crackers. În locul acestora, alege legume pe care le poţi înmuia într-un sos, fructe, somon, creveţi sau brânză. Şi cel mai sigur ar fi să eviţi sosul de friptură, dar şi alte tipuri de sosuri.

sursa: feminis.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: alcool  alimente sanatoase  boala  craciun  diabet  diabet zaharat  diabetici  excese  glicemie  glucoza  glucozei din sange  mancare  mese copioase  prediabet  recomadari  revelion  sfaturi  stiri din sanatate