Sensibilitatea dintilor: de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, January 3, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Sensibilitatea dintilor

Anotimpul rece aduce cu sine magia sarbatorilor, zapada pe care o indragim inca din copilarie si sporturile specifice iernii, dar si frigul pe care unii dintre noi il toleram mai greu.

Hainele groase, fesul, fularul si manusile ne ajuta sa facem fata schimbarilor de temperatura, dar ce este de facut pentru a ne proteja si dintii?

Doctorul Mihaela Dan, specialist ortodont, a explicat pentru Ziare.com care sunt factorii care ne expun la aparitia sensibilitatii dentare in aceasta perioada a anului si cum ne putem feri de aceasta senzatie neplacuta.

Mesele imbelsugate. Mesele mai dese si bogate alaturi de familie si prieteni expun dintii contactului prelungit cu unele alimente mai putin benefice: multe dulciuri, muraturile traditionale ce insotesc friptura, bauturile acidulate, citricele, vinul si alte surse de acizi.

Recomandare: daca aceste alimente vor fi consumate doar la mesele pricipale, nu si intre mese, dupa care urmeaza spalarea pe dinti, acizii continuti sau produsi prin descompunerea acestora pot produce o sensibilitate temporara, insa nu vor avea timp sa demineralizeze dintii si sa produca si carii.

Alcoolul. Consumat pentru a sarbatori timpul petrecut cu cei dragi si trecerea dintre ani, alcoolul are efect deschidratant. Saliva are un rol protector, iar scaderea cantitatii ei va favoriza inmultirea bacteriilor, aparitia mirosului neplacut si favorizarea apritiei cariilor.

Recomandare: hidratarea intensa, o igiena mai riguroasa decat de obicei si folosirea pastelor de dinti desensibilizante ne vor proteja dintii in aceasta perioada delicata.

Tratamentul ortodontic. Purtatorii de aparat dentar fix cu bracketuri metalice experimenteaza o serie de senzatii speciale pe timpul iernii: la contactul cu aerul rece de afara, metalul, din cauza conductibilitatii termice, preia mai repede temperatura scazuta, iar buzele vor percepe senzatia de rece la contactul cu bracketurile. De asemenea, unele tipuri de sarme folosite pentru indreptarea dintilor sunt influentate de temperatura (devenind mai rigide sau mai maleabile), modificand presiunile asupra dintilor, nederanjante, in general.

Sensibilitatea dentara. Pentru persoanele care au sensibilitate dentinara o gura de aer rece in mijlocul naturii poate declansa un disconfort la contactul cu aerul rece, asa cum se intampla si la contactul cu alimentele si bauturile reci in toate anotimpurile. Frigul de afara nu produce probleme dentare, ci doar evidentiaza existenta unor probleme de care nu suntem constienti: carii dentare, uzura smaltului, fractura dentara, zone de radacina sau coroana cu dentina expusa: terminatiile dentare din aceasta vor simti acut orice modificare brusca de temperatura.

Recomandare: Deoarece perioada sarbatorilor medicii stomatologi sunt mai greu de gasit, pentru a evita ca bucuria sarbatorilor si vacanta sa ne fie tulburate de vreo durere dentara, este recomamndat ca inca de la inceputul iernii sa ne pregatim un cadou, facand o vizita la cabinetul stomatologic. Medicul dentist va trata cariile, problemele gingivale, fracturile dentare, sensibilitatea dentinara etc. Vom evita, in acest fel, agravarea acestor probleme in cele mai nepotrivite momente si vom avea un zambet frumos care sa straluceasca.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

sursa: ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sensibilitatea dintilor: de ce apare si cum ne ferim de ea pe perioada iernii