Semnele si simptomele litiazei renale

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Colica renala (sau colica nefretica) este durerea cu caracter paroxistic, unilaterala, instalata brusc la nivelul regiunii lombare, cu iradiere spre abdominul inferior, coborand spre organele genitale externe si fata interna a coapsei. Este declansata de trepidatii, mersul pe teren accidentat, etc. Durata colicii este variabila.

Hematuria (prezenta sangelui in urina) traduce migrarea calculului (lezand tesuturile si producand sangerari) si apare dupa colica, avand caracter provocat - „hematurie de efort" (dupa practicarea sportului, dupa o calatorie cu un vehicul pe un drum cu denivelari). Manifestari digestive: greturi, varsaturi, meteorism abdominal (balonare). Manifestari cardio-vasculare: tahicardie (accelerarea anormala a batailor inimii- peste 90 batai pe minut) si hipertensiune arteriala (cresterea tensiunii arteriale). Febra - semnaleaza retentia de urina infectata deasupra obstacolului si evolutia spre stare septica (infectarea cu microbi a intregului organism). Mai rar sunt prezente polakiuria (urinari frecvente) si usturimile mictionale (in momentul urinarii).         

Pe langa manifestarile clinice prezentate anterior sunt necesare urmatoarele investigatiile paraclinice: Sumarul de urina (analiza microscopica a urinei) si alte investigatii biochimice (analize ale sangelui). Ecografia - metoda imagistica neinvaziva ce se poate realiza si in timpul colicii nefretice si afirma prezenta si sediul litiazei. Radiografia reno-vezicala simpla (RRVS) - investigatie necesara pentru certitudinea diagnosticului ; ofera informatii despre marimea si pozitia calculului, rasunetul litiazei asupra rinichiului, functia renala si conturul rinichiului. Este utila doar in cazul calculilor radioopaci. Calculii radiotransparenti nu pot fi vizualizati prin radiografie simpla.

Urografia intravenoasa - presupune injectarea intravenoasa de substante speciale de contrast care ajungand in rinichi se elimina, opacifiind caile urinare (cai intrarenale, ureter) si vezica; nu se efectueaza in colica si se interpreteaza in comparatie cu RRVS. Tomografia computerizata spirala este o alta modalitatea imagistica utilizata in colica nefretica. Are avantajul de a fi rapida, dar costul ridicat al investigatiei face ca aceasta sa nu fie utilizata des..

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semnele si simptomele litiazei renale