Semnele care pot anunta scleroza multipla

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru scleroza multipla

Una dintre cele mai frecvente afectiuni neurologice ale adultului tanar, scleroza multipla este tot mai frecvent diagnosticata in zilele noastre. Desi cauzele nu au fost pe deplin intelese si pun inca probleme oamenilor de stiinta, exista tratamente eficiente care pot limita in buna masura manifestarile bolii.
Scleroza multipla este o afectiune cronica, inflamatorie a sistemului nervos central, care debuteaza in cele mai multe cazuri la varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

„Boala este de trei ori mai frecventa la femei decat la barbati. Nu ar trebui sa ne ingrijoram foarte tare pentru ca o putem trata,” spune Cristina Hertea, medic specialist in neurologie.

Boala se manifesta sub forme de pusee, iar un puseu poate fi reprezentat de aproximativ orice simptom neurologic, dar cu durata de peste 24 de ore si debut fara febra.

„Diagnosticul presupune o serie de investigatii, atat imagistice, cat si de laborator. Scleroza multipla este marele imitator pentru ca aproape orice simptom neurologic ce prezinta o durata mai mare de 24 de ore poate insemna scleroza multipla. Mai ales daca apare la un pacient tanar, in decada a doua, a treia de viata. Printre cele mai frecvente simptone se numara scaderea acuitatii vizuale la un ochi si cu durere la nivelul globului ocular, vedere dubla, amorteli pe jumatate de corp, precum si slabiciune musculara, adica o mana si un picior pe aceeasi parte sunt mai slabe decat celelalte, si dureaza mai mult de 24 de ore,” precizeaza specialistul.

Chiar si in conditiile efecturaii unui diagnostic diferential complet, uneori este dificil de stabilit diagnosticul de scleroza multipla. Odata stabilit diagnosticul de scleroza multipla se poate initia tratamentul imunomodulator/imunosupresor, tratament care s-a dovedit ca poate modifica evolutia bolii.

Tratamentul este recomandat sa fie initiat cat mai devreme in evolutia bolii, pentru a limita progresia leziunilor la nivelul sistemului nervos central.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semnele care pot anunta scleroza multipla