Semnele care iti arata ca ai probleme cu rinichii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Semnele care iti arata ca ai probleme cu rinichii

In general, bolile de rinichi sunt greu de depistat, pentru ca actioneaza discret. Alimentatia nesanatoasa, abuzul de medicamente impotriva durererilor, de tipul ibuprofen, si consumarea unei cantitati scazute de apa impiedica functionarea corecta a rinichilor.

"Pentru a descoperi daca intr-adevar exista o afectiune a rinichilor, este suficient sa facem un sumar de urina. Sedimentul urinar dovedeste eliminarea unor elemente patologice precum globulele rosii, leucocitele, globulele albe. Acestea pot sugera tipul de afectiune renala. De asemenea, pentru a putea pune un diagnostic conteaza masurarea tensiunii arteriale si evaluarea ureei si creatinei din sange. 

Pe langa teste de sange si de urina, se recomanda ecografia abdominala, radiografia renala, tomografie, urografie si examen RMN”, precizeaza  medicul urolog Georg Gusbeth pentru Gandul.

Majoritatea afectiunilor renale au, in faza initiala, simptome asemanatoare:

1. Avem picioare sau maini umflate datorate incapacitatii rinichilor de a elimina excesul de lichide.
2 .Acuzam dureri lombare care pot fi unilaterale sau bilaterale si care pot iradia pana la etajul abdominal inferior.
3. Mergem frecvent la toaleta, adica acuzam tulburari urinare si un anume discomfort. Urina devine inchisa la culoare.
4. Suferim de cefalee, astenie, tulburari de vedere, de scaderea poftei de mancare si de insomnie.
5. Incep sa apara dereglarile cardiovasculare, care, de cele mai multe ori, se manifesta prin hipertensiune.

Cea mai intalnita afectiune a rinichilor este litiaza renala sau calculii renali. Aceasta tulburare poate sa nu prezinte niciun simptom, in cazul in care calculul este de dimensiuni mici, sau poate accentua o durere constanta, care poate debuta la nivelul zonei lombare, la nivelul abdomenului sau pelvisului.  “Alte simptome care pot aparea sunt hematuria (sange in urina), senzatia de greata, febra. In cazul in care calculul este de dimensiuni mici, acesta poate fi eliminat de la sine. Cu cat aceasta este mai mic, cu atat sansele de a fi eliminat din organism fara tratament sunt mai mari. In medie, 90% dintre calculii mai mici de 5 mm sunt eliminati de la sine”, precizeaza medicul pentru Gandul.

Colica renala are ca principal simptom durerea, care, ca si in cazul calculilor renali, se poate manifesta brusc, fiind localizata in zona lombara. Investigatiile indicate pacientilor sunt radiografia, urografia sau ecografia. Se recomanda repausul, tratamentul medicamentos impotriva durerilor, consumarea de lichide. In cazul in care durerea se intensifica, pacientul va fi internat.

Boala renala cronica este o alta afectiune comuna a rinichilor, fiind cauzata in principal de hipertensiune. “Practic, boala renala cronica insumeaza afectiuni precum glomerilonefritele, pielonefrita, litiaza renala, pietrele la rinichi. Finalul evolutiei unei boli cronice a rinichilor este insuficienta renala. In aceasta situatie este recomandata hemodializa sau o alternativa a acesteia, dializa peritoneala (in aceasta situatie, pacientul isi poate urma activitatea zilnica, fara a fi dependent de aparatul de dializa, pentru ca acelasi lichid este introdus in cavitatea abdominala)”, subliniaza medicul urolog Georg Gusbeth, de la clinica Intermedicas, pentru Gandul.

Alimentatia este foarte importanta, atat pentru prevenirea afectiunilor rinichilor, cat si dupa ce pacientul este diagnosticat cu o astfel de afectiune. In astfel de situatii, este indicat sa se evite excesul de sare si consumul de branzeturi sarate, muraturile sau oricare alt aliment care ar putea contine cantitati mari de sare. De asemenea, pacientii ar trebui sa urmeze o dieta bogata in legume si fructe si sa bea cel putin 1 litru de apa pe zi.

Ceaiurile sunt recomandate, fiind o sursa de hidratare. Cu toate acestea, nu putem bea doar ceaiuri fara a adminstra si tratament medicamentos. "In cazul nisipului sau calculilor de mici dimensiuni, ceaiurile diuretice sunt binevenite, pentru ca acestea favorizeaza dizolvarea sarurilor si eliminarea lor prin urina. Insa, in cazul calculilor renali de dimensiuni mari, ceaiurile nu sunt suficiente pentru a le elimina”, concluzioneaza medicul pentru Gandul.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semnele care iti arata ca ai probleme cu rinichii