Semne trecatoare care pot anunta un accident vascular cerebral

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 30, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru accident vascular cerebral

Aproximativ o treime dintre victimele unui accident vascular cerebral (AVC) au trecut  anterior printr-un episod de mini-AVC, numit accident ischemic tranzitoriu (AIT), care poate fi pasul catre aparitia, în timp, a unui accident mult mai grav. Asadar sunt foarte importante semnele AIT. Accidentul ischemic tranzitoriu sau ischemie cerebrala tranzitorie (ICT) este un deficit neurologic de origine vasculara, care regreseaza spontan în urmatoarele ore, fara sechele. 

Specialistii insista asupra semnelor asociate cu un AIT:
paralizia pe o parte a fetei (paralizie faciala laterala) sau a bratului,
tulburari de vorbire, 
tulburari de echilibru,
dureri de cap puternice. 
Aceste simptome dispar în cateva minute sau cateva ore, ceea ce adesea ne duc cu gandul ca nu e nimic grav. Totusi, specialistii ne recomanda sa nu ignoram aceste semnale, ci dimpotriva sa ne adresam în cel mai scurt timp medicului, deoarece este un timp crucial în care se poate preveni un AVC. Cand cauza AIT este detectata, se aplica masuri specifice (medicamente,  stil de viata...) si astfel se poate evita un accident vascular cerebral. În prezent, la nivel global, accidentul vascular cerebral reprezinta o cauza importanta de decese si de handicap, multi pacienti supravietuind acestui tip de accident neurologic, dar cu sechele grave. 

Tratamentul se instituie rapid, în spital. Se urmăreşte în primul rând asigurarea funcţiilor vitale ale bolnavului şi reducerea sau stoparea extinderii leziunii cerebrale. Uneori este necesară o intervenţie neuro-chirurgicală. Pacienţii ieşiţi din criza neurologică au apoi nevoie de recuperare fizică (kinetoterapie, electrostimulare, masaj, ergoterapie), reeducare senzorială şi a vorbirii. Se pot preveni recidivele prin tratarea corectă a hipertensiunii arteriale, a hipercolesterolemiei, a unui diabet, dar mai ales suprimarea fumatului şi combaterea sedentarismului. Nu întotdeauna se obţin rezultate egale şi mulţumitoare în ceea ce priveşte recuperarea deficitului motor şi a celui intelectual. Uneori, în cazul accidentelor vasculare cerebrale provocate de un embol, pacienţii urmează în mod continuu un tratament antiagregant plachetar – aspirina sau un anti-coagulant -, cu control periodic al analizelor de sânge.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semne trecatoare care pot anunta un accident vascular cerebral