Semne ca te incolteste depresia

Posted by Alin Marinescu on Monday, April 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Depresia este o conditie psihologica din cauza careia o persoana poate fi dominata de tristete si lipsa de viata. Starea de depresie poate fi cauzata de motive logice ori ilogice si nu este doar o afectiune psihologica, ci si fizica, ale carei efecte pot ramane intiparite asupra unei persoane pentru o lunga perioada de timp. Iata 8 simptome care te pot ajuta sa iti dai seama daca suferi de depresie:

Daca suferi de depresie, ai o atitudine pesimista. Unul dintre cele mai comune semnale de depresie este o atitudine pesimista. Acest lucru nu inseamna nici pe departe ca oamenii pesimisti sunt si depresivi. In ceea ce priveste starile de depresie, o atitudine pesimista include sentimentul de totala deznadejde incat persoana in cauza isi pierde speranta ca i se va mai intampla ceva bun sau frumos in viata. Acest sentiment ii distruge vointa persoanei depresive pentru ca atunci cand are o atitudine pesimista si o viziune negativa asupra vietii, orice activitate pare fara sens ori valoare.

Daca suferi de depresie, vei observa schimbari in tiparul somnului. Starea de depresie are drept rezultat si schimbari in tiparul somnului. Si aici nu este vorba doar de insomnie. La fel cum exista sansa ca o persoana depresiva sa nu isi mai gaseasca somnul, aceasta poate avea tendinta si sa doarma prea mult din cauza faptului ca majoritatea activitatilor i se par fara sens. La fel, se poate intampla ca si sub medicatie problemele de insomnie ori somn prelungit sa nu inceteze. Tratamentele pentru insomnie, dureri cronice, dureri de cap sau probleme digestive nu isi fac efectul de cele mai multe ori cand cineva sufera de depresie.

Daca suferi de depresie, apetitul tau va suferi si el modificari. Daca o persoana sufera de depresie, se vor observa modificari majore in apetitul acesteia. Exista posibilitatea sa nu se mai atinga deloc de mancare sau, dimpotriva, sa manance exagerat. Daca nu mai are apetit, o persoana depresiva nu doar ca va respinge mancarea, insa si in momentele in care va simti senzatia de foame se va abtine din cauza unui sentiment de respingere. Cealalta parte a monedei este mancatul in exces. In fiecare dintre situatii sistemul digestiv va avea de suferit si greutatea celui suferind de depresie va fluctua sesizabil.

Daca suferi de depresie, te poti simti goala pe dinauntru. Un alt simptom sigur de depresie este sentimentul de vid interior, acea apatie de care sufera o persoana depresiva ce este in general acompaniata de tristete ori anxietate. Acest sentiment de vid interior este strans legat de lipsa de initiativa si deznadejdea pe care o resimte cel suferind. Multi oameni isi dau seama cu adevarat ca acel vid interior, acea stare de goliciune nu este benefica pentru viata lor si incearca sa revina pe drumul del bun, insa adopta o solutie rapida si nu foarte sanatoasa - antidepresivul. In timp, acesta poate avea, din pacate, efecte negative asupra sanatatii noastre psihologice si fizice.

Atunci cand suferi de depresie te lasi controlata de numeroase emotii negative. Tristetea nu este singurul sentiment negativ pe care il resimte o persoana depresiva. Alaturi de ea, cineva care sufera de despresie poate experimenta si stari de vid interior, de vina, de autocompatimire. Lipsa de speranta si de chef sunt si ele stimuli ce intaresc emotiile negative ale celui suferind.

Daca suferi de depresie, poti fi mai nervoasa ori iritata decat in mod normal. In momentul in care cineva intra in depresie, acea persoana devine extrem de vulnerabila la numeroase alte emotii negative precum mania, iritarea sau agitatia. Tocmai din aceasta cauza, ea poate capata un comportament imprevizibil cu schimbari ale starii de spirit ce pot varia de la calmul absolut la manie si mai apoi la o tristete neinteleasa (in doar cateva clipe). In cele mai multe dintre cazuri, o persoana depresiva nu va accepta sfaturile celor din jur si va prefera sa stea mai mult singura.

Daca suferi de depresie, exista mari sanse sa te simti obosita. Ca si semnale ale depresiei, starile de oboseala si chiar letargie sunt simptome care dovedesc clar faptul ca depresia este o boala psihologica ce are repercursiuni asupra organismului nostru. De obicei, oboseala este legata de stres si duce la starea de letargie, acea stare psihologica in care persoana depresiva nu simte nevoia sa faca nimic, nu simte nevoia sa fie activa. Asadar, cineva suferind de depresie va dormi mai mult nu pentru ca va simti neaparat nevoia, ci ca rezultat al oboselii psihice.

Daca suferi de depresie, abilitatile tale cognitive se pot diminua. Atunci cand suntem in depresie, abilitatile noastre cognitive pot cunoaste o diminuare considerabila si deci ne va fi greu sa ducem la bun sfarsit activitatile de zi cu zi. In termeni de specialitate, aceasta diminuare a abilitatilor cognitive se numeste ‘brain fog’. Ce inseamna ‘brain fog’? O persoana depresiva va considera luarea unei decizii extrem de grea si va prefera fie sa o evite, fie sa faca o alegere ilogica.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semne ca te incolteste depresia