Semne ca ai un dezechilibru hormonal

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 1, 2017
Imagini pentru dezechilibru hormonal

Este important sa iti dai seama cand ai un dezechilibru hormonal, pentru a incerca sa-l repari si pentru a reveni la starea sanatoasa a corpului tau. Iata cateva indicii care te ajuta sa faci acest lucru!

Cum iti dai seama daca ai un dezechilibru hormonal?

1. Oboseala

Daca te simti obosit tot timpul, chiar daca dormi suficient, s-ar putea sa ai un dezechilibru hormonal. Exista mai multi vinovati pentru acest lucru, dar insulina este cea mai plauzibila explicatie, mai ales atunci cand nivelul insulinei ramane unul ridicat, din cauza rezistentei la insulina pe care o dezvolta organismul. Vestea buna este ca schimbarile din dieta ta, cum ar fi reducerea consumului de carbohidrati precum zahar si faina alba, pierderea in greutate si miscarile fizice regulate te pot ajuta sa reduci nivelul insulinei in mod normal si sa mentii nivelul zaharului din sange pe parcursul intregii zile.

2. Probleme cu somnul

Impreuna cu oboseala, insomnia este un alt efect secundar comun al dezechilibrelor hormonale. La barbati, acest lucru poate fi adesea un semn ca nivelul de testosteron este scazut, in timp ce la femei este cauzat de nivelurile scazute de progesteron. Terapia de substitutie hormonala poate reprezenta o solutie, dar exista si alte optiuni mai naturale dintre care poti alege.

Nivelurile scazute de progesteron pot fi ajutate de anumite plante, precum si cele de testosteron.

3. Interes scazut pentru viata intima

O pierdere a interesului pentru viata intima poate fi un semn al estrogenului redus la femei si al testosteronului scazut la barbati. Nivelul estrogenului scade la femei in jurul menopauzei. Ceea ce multi barbati nu stiu este ca si nivelul de testosteron scade, de asemenea, dupa varsta de 50 de ani, un fenomen pe care multi medici il numesc menopauza masculina. Vestea buna este ca terapiile de inlocuire a testosteronului si a estrogenului sunt disponibile pe baza de reteta, iar anumite clinici pun la dispozitie terapii hormonale bioidentice ca o alternativa naturala.

4. Probleme cu memoria si concetrarea

Daca iti este greu sa iti aduci aminte unde ai pus cheile de la casa aproape in fiecare zi si nu te poti concentra prea bine la munca, s-ar putea ca organismul tau sa aiba probleme cu nivelul cortizolului. Atunci cand esti stresat pentru o perioada lunga de timp, glandele suprarenale obosesc si nu mai pot produce cantitati adecvate de cortizol. Iar cand nivelul de cortizol este scazut, functiile cognitive precum memoria si concentrarea sunt afectate.

sursa: eva.ro