Semnal de alarma in privinta antibioticelor noi

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 29, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru antibiotice

In fata „amenintarii" tot mai mari reprezentate de bacteriile rezistente la tratamentele medicale, pe plan mondial exista o „lipsa grava de programe de dezvoltare a unor antibiotice noi", se afirma intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

„Rezistenta la antimicrobieni este o urgenta sanitara mondiala, care pune serios in pericol progresele medicinei moderne", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, in comunicatul de presa publicat de aceasta organizatie.

El considera ca este „urgent sa se multiplice investitiile in programele de cercetare si dezvoltare a unor medicamente eficiente contra infectiilor rezistente la antibiotice, inclusiv impotriva tuberculozei".

Aceasta agentie din cadrul ONU a recenzat 51 de noi produse antibacteriene aflate intr-o etapa de dezvoltare si de teste clinice pentru tratarea agentilor patogeni prioritari care sunt rezistenti la antibiotice, tuberculoza si infectii diareice, uneori mortale, din cauza Clostridium difficile.

Dar, dintre toate aceste medicamente cu rol de „candidat", „doar opt reprezinta tratamente inovatoare", susceptibile sa valorifice actualul arsenal de tratamente antibiotice, a deplans OMS in acelasi comunicat.

OMS, care trage cu regularitate semnale de alarma in privinta cresterii rezistentei la antibiotice, a publicat in februarie o lista cu 12 familii de „superbacterii" impotriva carora specialistii agentiei considera ca este urgent sa fie dezvoltate tratamente noi, in plus fata de tuberculoza rezistenta, care reprezinta deja o prioritate in cadrul programelor de cercetari medicale.

Noul raport al OMS a subliniat „o grava lipsa in privinta optiunilor de tratament" pentru tuberculoza rezistenta, care ucide aproximativ 250.000 de persoane pe an, dar si pentru alte bacterii rezistente la medicamente, inclusiv Acinetobacter si enterobacteriile (precum Klebsiella si E. coli). Acestea din urma pot sa cauzeze infectii grave si adeseori mortale si reprezinta o amenintare deosebit de serioasa in special in spitale.

De asemenea, exista „foarte putine" forme orale de antibiotice in dezvoltare, desi acestea sunt „esentiale pentru tratarea infectiilor in afara spitalelor sau in contexte marcate de resurse limitate".

In : Stiri din Sanatate 


Tags: semnal de alarma in privinta antibioticelor noi