Secrete ale pancreasului tau

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru pancreas

Desi este un organ mai putin cunoscut, pancreasul are un rol esential in functionarea intregului organism. De aceea este important sa stim care este rolul lui si cum functioneaza. 

Cand vine vorba de abdomen, majoritatea oamenilor cunosc doar componentele de baza: stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Exista o multime de alte parti ale acestuia care sunt luate mai putin în considerare si care nu primesc atentia pe care o merita, iar printre acestea este si pancreasul. stii ca îl ai si ca este important, dar îi acorzi o atentie mai mare doar daca este ceva în neregula.

1. Pancreasul este, dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv, ceea ce îi confera statutul de organ vital, fara de care nu se poate trai. Imediat ce începi sa mananci, pancreasul pompeaza enzime esentiale si hormoni necesari pentru digestie, inclusiv lipaza si amilaza. Hormonii secretati de pancreas sunt implicati în controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.

2. Pe langa sucurile digestive, celulele specifice pancreasului, numite celule beta, produc insulina - o substanta care ajuta la preluarea zaharului ce ajunge, din alimente, în sange si în celule.

3. Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vita, si se administreaza ca pastile, capsule, pulbere, însotind mesele bogate în lipide si proteine.

4. Cel mai des întalnita afectiune a pancreasului este pancreatita, o inflamatie acuta si dureroasa, care poate varia ca severitate, afectand functionarea întregului organism. Dar cum poti sa îti dai seama cand suferi o criza de pancreatita? Semne precum febra, durerea abdominala în capul pieptului, care se accentueaza dupa ce ai mancat, sau chiar varsaturile ar trebui sa îti dea de gandit.
femeie cu dureri abdominale

Doar 26.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu pancreatita, dar de multe ori afectiunea nu este descoperita la timp pentru a fi tratata, deoarece lipsesc simptomele din stadiile incipiente.

5. Pentru a evita situatiile de acest gen si pentru a-ti proteja pancreasul, este recomandat sa-ti îmbogatesti dieta cu alimente sanatoase cum ar fi: mazarea (este cunoscuta ca fiind o ,,leguma cu insulina") sau stevia (îndulcitor natural fara calorii). Pe langa alimentatie, este foarte importanta si starea de spirit.

Încearca sa petreci cat mai mult timp în natura si sa te deconectezi de la problemele cotidiene. Dupa cateva minute petrecute în aer liber, corpul tau se va relaxa si te va cuprinde o senzatie de seninatate. Acest tip de terapie originala te va ajuta sa ai un pancreas mult mai sanatos.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: secrete ale pancreasului tau