Scabia poate afecta pe oricine

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 14, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Candva scabia sau raia cum este cunoscuta in popor era o boala rusinoasa de care sufereau mai ales cei cu o igiena si cu o situatie materiala precara. Astazi insa stim ca scabia poate afecta pe oricine indiferent de statutul sau social. 

Ce este scabia? 
Scabia este o afectiune cutanata, o dermatoza contagioasa, pruriginoasa produsa de Sarcopetes Scabie Varietas Hominis, care afecteaza cu predilectie anumite zone ale corpului. Poate sa apara la orice varsta si afecteaza in egala masura si barbatii si femeile. Cei mai afectati insa sunt copiii si batranii. 

Cauza aparitiei scabiei 
Scabia este produsa de Sarcopetes Scabie Varietas Hominis, care are 4 perechi de picioare si un cefalo-torace, avand un corp rotund. Femelele sunt mai mari decat masculii si sunt cele ce paraziteaza stratul cornos al epidermei, formand adevarate tuneluri sub piele acolo unde vor depune oua zilnic. Larvele vor iesi la suprafata pielii transformandu-se initial in nimfe si ulterior in adulti pentru ca apoi sa se acupleze. Dupa acest ciclu care dureaza doua saptamani masculii mor iar femelele vor parazita din nou epiderma. Transmiterea se face de obicei prin contact fizic (si prin contact sexual) cu o persoana contaminata, folosind aceleasi haine, aceesi lenjerie de pat sau aceleasi obiecte de uz personal sau casnic. Acarienii pot supravetui timp de patru zile fara gazda umana. Pentru parazitare aleg zonele aspre si incretite ale corpului gazdei si anume pielea de la nivelul: coatelor, genunchilor, incheieturilor degetelor, sanilor, axilelor, zonei ombilicale si zonei inghinale. Perioada de incubatie este de 2 saptamani dar se poate extinde si pana la 6 saptamani timp in care persoana afectata este contagioasa.

Factorii de risc sunt:
aglomeratia
turismul
promiscuitatea
folosirea de catre mai multe persoane a acelorasi haine sau lenjerii de pat
imunodeficienta
infectia nozocomiala
eczema atopica
stare socio-economica precara
libertinaj sexual
Simptomele scabiei
Primul simptom care apare este pruritul (mancarimea)si este reactia alergica fata de acarienii scabiei. Pruritul se exacerbeaza pe timpul noptii, sau dupa o baie. Pielea devine iritata, pruriginoasa, sensibila.

Cum putem preveni imbolnavirea de scabie

Eruptia are o distributie simetrica,cu urmatoarea localizare: 

spatiile interdigitale (intre degete)
coaste
fata anterioara a axilei 
mainile
zona din jurul mameloanelor
zona din jurul ombilicului (buric)
zona centurii
scrot
santul fesier
genunchi
marginile externe ale picioarelor
Zonele de regula respectate la adult sunt: fata, spatele, palmele, plantele (talpa). La copil insa localizarea poate fi diferita si anume: fata, scalp, palme, plante. Leziunea caracterisitica pentru scabie este santul acarian care este un traiect sinuos si corespunde traiectului sapat de femela.  Apar si alte leziuni cutanate: papulo-vezicule de tip impetigo , vezicule perlate, leziuni de grataj (aparute ca urmare a scarpinatului), veziculo-bule palmo-plantate (la copil), cruste, zone ulcerate.

Se descriu diferite forme de scabie:
clasica: cu prezenta santului acarian, a leziunilor de grataj, a veziculelor perlate;
incognita: la cei ce au fost tratati cu cortizon apare o forma atipica cu o distributie diferita fata de cea clasica;
forma atenuata: apare la persoanele cu o igiena foarte buna care prezinta un prurit intens si putine leziuni cutanate;
nodulara: apare dupa administrarea de corticoizi fluorinati, cu dezvoltarea de noduli rosii bruni;
norvegiana: apare la pacientii imunodeprimati, cu boli neurologice, endocrinologice sau la cei tratati in mod incorect cu dermato-corticoizi. Se dezvolta cruste groase ce se extind pe zone mari ale corpului si sunt greu de tratat;
a persoanelor imune:acestia prezinta simptomatologie minima si se pot vindeca spontan.
Complicatiile cele mai frecvente sunt:
suprainfectie cu streptococi sau stafilococi
piodermite
prurit post-scabic
foliculita 
Important!

este foarte important sa se fiarba lenjeria pentru a preveni contaminarea altor persoane;
intrucat scabia este o boala contagiosa si frecvent sunt afectati mai multi membri ai unei familii sau comunitatii, este important ca toti cei care au intrat in contact cu persoana afectata sa fie tratati;
conditiile igienico-sanitare sa fie corespunzatoare;
nu ezitati sa mergeti la medic pentru a primi un tratament corespunzator si a evita contaminarea altor persoane.
 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: scabia poate afecta pe oricine