Sapunarita elimina toxinele si mareste secretiile biliare

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 10, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Denumita popular si buruiana alba, floarea-calugarului, floarea-studentului, sapunul-calului sau sapunul-popii, sapunarita nu inceteaza sa ne uimeasca. Este deseori folosita pentru proprietatile sale expectorante, naturalistii recomandand-o ca un excelent diuretic, antihelmitic si cicatrizant.

De asemenea, sapunarita elimina toxinele din organism, are proprietati expectorante, mareste secretiile digestive, secretiile biliare si diminueaza tensiunea superficial. La randul sau, maceratul trateaza in special bronsita si dischineziile biliare. Preparatul se obtine dintr-o lingurita cu radacina de sapunarita si 250 ml apa si se lasa la macerat opt ore. Se recomanda consumul pe parcursul unei zile. Radacina de sapunarita este un excelent remediu popular rusesc, cu efecte puternice, in special pentru ascita, cand lichidul se aduna in burta. Radacinile proaspete se pregatesc pentru uscare in felul urmator: se toaca marunt si se tin in apa rece timp de 30 de minute, apoi apa se arunca. Se toarna peste planta apa curata si se repeta procedura pana nu mai apare spuma. Ulterior, radacinile se storc bine de apa si se usuca. O lingura cu pulbere din radacina uscata se toarna in 250 ml apa, se fierbe pe foc mic, se acopera cu capac si se lasa sa clocoteasca zece minute. Se consuma o lingura, de cinci ori pe zi, la intervale egale de timp.

Un sampon natural exceptional se obtine astfel: doua linguri cu radacina rasa de sapunarita se pun la fiert intr-o jumatate de litru de apa, la foc mic. Dupa ce da in cateva clocote, se lasa acoperit timp de zece minute, apoi se filtreaza. Cu aceasta infuzie se maseaza parul, la fel ca orice alt sampon obisnuit, apoi se clateste cu apa calduta, iar la sfarsit cu apa mai rece, in care se toarna o lingurita cu otet de mere. Pentru parul gras este utila aceeasi reteta, care se imbogateste cu un galbenus, cateva picaturi de rozmarin si sucul unei lamai. Galbenusul se amesteca bine cu uleiul de rozmarin si cu sucul de lamaie, iar peste aceasta compozitie se toarna usor infuzia de sapunarita. Samponul este foarte bun pentru reglarea sebumului.

Decoctul de sapunarita obtinut dintr-o lingura cu planta la o cana cu apa este un remediu foarte bun in tratarea oxiurilor. In acest caz se fac bai de sezut cu decoct trei zile consecutiv. Dat fiind efectul sau puternic de curatare a organismului de toxine, sapunarita este recomandata in vindecarea herpesului. O lingurita cu planta maruntita se pune la macerat in 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat un sfert de ora, apoi se strecoara. Cu acest preparat se fac tamponari locale repetate.

Radacina plantei se foloseste numai maruntita si nu se pulverizeaza, deoarece este foarte iritanta pentru mucoasa nazala. Este folosita si in industria alimentara, la prepararea alvitei si halvalei. Sapunarita nu se supradozeaza, deoarece este foarte toxica. La administrari frecvente se instaleaza senzatia de greata, voma, uneori gastroenterite sau diaree din cauza iritarii mucoasei gastro-intestinale.

sursa: taifasuri.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sapunarita elimina toxinele si mareste secretiile biliare