Sa intelegem mai bine arsurile

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Arsurile apar atunci cand te astepti mai putin si pot fi foarte greu de tratat. Desigur, daca portiunea de piele care a fost afectata este mare, pot sa ramana cicatrici.  De cate ori nu ai vrut sa iti pregatesti rapid ceva de mancare si tocmai atunci a sarit ulei pe tine si te-ai ars? Evident ca nu ai mai avut chef de nimic si te-ai ales si cu o usturime groaznica. Parca iti e si frica sa mai gatesti, nu? Ai mare grija pentru ca si in afara bucatariei arsurile sunt prezente. Gandeste-te ca esti in toiul verii si vrei sa te relaxezi. Ce faci? Bineinteles ca pleci la mare un weekend cu prietenii. Pentru a le arata colegilor de la serviciu (care nu au avut prea mare noroc sa iasa din oras) acest lucru vrei sa te bronzezi cat mai mult. Nici nu te dai cu crema de protectie „ca doar stai 2 zile” si uite asa apar problemele. Exista si o a treia cauza care duce la aceasta problema si anume electricitatea. Atunci cand curentul electric iti patrunde in corp te arzi si poti chiar sa mori.

Sunt o multime de mituri la care oamenii apeleaza in momentul in care se ard. Persoanele practice, „in pas cu moda” vor avea intodeauna un spray care le va ajuta pielea sa nu sufere foarte mult. Fie ca te alegi cu roseata din bucatarie, fie ca ea apare de la soare, ea nu iti va aduce nicio bucurie. Daca nu ai la indemana spray-ul salvator, poti apela cu incredere la cateva „leacuri babesti”. Incearca sa tratezi arsura prin aplicarea de comprese cu gheata, lapte, iaurt, castravete, ulei de lavanda, cartofi, otet, etc. Acestea iti vor calma durerea si vor stopa inflamarea. Atentie la gheata – ea nu se va aplica direct pe piele pentu ca poate sa provoace degeraturi. Daca apar basicute, abtine-te sa le spargi. In cazul in care se vor sparge singure, tot ce trebuie sa faci este sa iti speli delicat zona cu apa si sapun dupa care sa aplici un antibiotic.

Arsurile provocate de curentul electric. In acest caz trebuie sa se mearga la medic dar inainte de asta, invata cum sa acorzi primul ajutor unei persoane electrocutate. In primul rand ai grija de tine si nu atinge persoana afectata pentru ca ea poate sa aiba in continuare curent in corp. ( Daca nu stiai, corpul uman este un foarte bun conductor de electricitate). Cel mai bine ar fi sa opresti electricitatea. Daca nu poti, misca persoana afectata cu un carton sau lemn. Verifica daca respira, iar daca nu, se va face resuscitare. Pana la venirea ambulantei, acopera arsurile cu ceva steril sau chiar cu o bluza (dar sa nu fie lana sau orice altceva care contine mici firisoare, pentru ca ele se lipesc de rana si se produc infectiile).

Exista trei grade ale acestei probleme si anume: Gradul I – Este afectat doar epidermul (stratul superficial al pielii) si culoarea se schimba devenind rosiatica. Gradul I se asociaza de cel mai multe ori cu insolatia. Tratamentul este destul de simplu pentru ca pe piele se vor aplica comprese. Se recomanda aplicarea unor comprese cu apa rece, dar trebuie sa existe o atentie marita pentru ca arsurile sa nu se infecteze. Apa rece este benefica, dar nu pune gheata si nu sparge basicutele.

Gradul al II-lea  – Este afectat atat epidermul, cat si dermul (cel de-al doilea strat al pielii). In acest caz pot sa apara socul cardiovascular, tahicardia, etc. Infectiile pot sa apara si ele foarte usor. Pielea este rosie, iar tratamentul trebuie sa fie de preferinta efectuat de catre un medic pentru ca pielea afectata are nevoie de dezinfectare si pansament steril. Gradul al III-lea – Este cel mai grav mod in care o persoana poate fi arsa. Arsura distruge epidermul, dermul, dar si cel de-al treilea strat al pielii – hipodermul. Invata sa acorzi primul ajutor: nu incerca sa dezbraci persoana si nu turna apa rece pe zona afectata pentru ca se poate face soc operator. In acest caz trebuie mers de urgenta la  medic pentru ca tesuturile moarte sa fie eliminate si pentru ca zona cu probleme sa fie reparata. Totul se va face cu ajutorul interventiilor chirurgicale. Daca portiunea afectata se intinde pe o suprafata mare, se vor face bai de ser fiziologic pentru a se impiedica pierderea de plasma.

Incearca sa te feresti cat poti de mult de arsuri pentru ca in cazurile grave ele iti pot lasa cicatrici urate pe corp pentru tot restul vietii. Desigur, unele se pot corecta cu ajutorul chirugiei plastice, dar este mult mai bine sa nu te chinui cu operatii si sa fi doar putin mai atent atunci cand intri in contact cu substante inflamabile. Pentru a evita neplacerile cauzate de soare, nu iesi la plaja fara crema de protectie adecvata tipului tau de piele.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: sa intelegem mai bine arsurile