S-a descoperit cauza declansarii maladiei Alzheimer

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 11, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Alzheimer

Utilizand o tehnica denumita criomicroscopie electronica, cercetatorii de la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology din Marea Britanie au realizat o harta detaliata a filamentelor tau extrase din creierul unui pacient care a murit din cauza maladiei Alzheimer.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie au identificat în premiera mondiala structura atomica a filamentelor de proteine tau care se acumuleaza în creierele pacientilor cu maladia Alzheimer si spun ca descoperirea lor ar putea sa duca la dezvoltarea unor noi tratamente împotriva acestei boli, informeaza Agerpres.

Alzheimer, cea mai cunoscuta maladie neurodegenerativa, este caracterizata prin doua tipuri de proteine anormale, care formeaza leziuni sau aglomerari în creier. Proteinele tau formeaza filamente în interiorul celulelor nervoase, iar beta-amiloidele formeaza filamente în afara neuronilor.

În creierele sanatoase, proteina tau ajuta în mod normal celulele cerebrale sa functioneze, dar în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer, aceste proteine se acumuleaza si formeaza aglomerari dezordonate în interiorul celulelor.

„Cunoasterea partilor din proteinele tau care sunt importante în procesul de formare a filamentelor este relevanta pentru dezvoltarea unor medicamente", a spus Sjors Scheres, unul dintre coordonatorii studiului.

În contextul în care multe companii farmaceutice din lume folosesc în prezent parti diferite din proteinele tau pentru a testa efectele unor medicamente potentiale asupra procesului de formare de filamente proteice în creier, noua descoperire „ar trebui sa sporeasca într-un mod semnificativ acuratetea acestor teste", a adaugat profesorul Scheres.

Alti specialisti, care nu au fost implicati în mod direct în noul studiu, ce a fost publicat în revista Nature, spun ca descoperirea se va dovedi extrem de importanta în viitor.

„Acest studiu ar putea sa ne duca într-o noua era a modelarii de medicamente", a spus James Pickett, directorul departamentului de cercetare al fundatiei medicale de caritate Alzheimer's Society. El a spus, totusi, ca va fi nevoie de 10 sau 15 ani pentru a dezvolta noi medicamente pe baza acestei descoperiri.

John Hardy, profesor de stiinte neuronale la University College London, spune ca studiul colegilor lui de breasla reprezinta „un tur de forta", care îi va ajuta pe oamenii de stiinta „sa înteleaga mai bine patogeneza maladiei Alzheimer".

In : Stiri din Sanatate 


Tags: s-a descoperit cauza declansarii maladiei alzheimer